Monday, March 30, 2015

Sebelum Dan Selepas

 
 
Hi!


Assalamualaikum dunia..
 
 
Isnin 30 Mac. Lusa 1 April. Tarikh yang buat rakyat Malaysia kelam-kabut. Pasal apa kelam-kabut? Sebab aku cari pampers anak sumenye sold out! Dari Giant Cheras aku merantau sampai ke Giant, Tesco Kuala Selangor, sumenye sold out!
 

Weyy korang... kot ye pon borong pampers, tinggal-tinggal la kat iols sket. T___T
 
 
Nampak jelas kat situ betapa impak GST ni merisaukn rakyat Malaysia. Contohnya sekarang ni elok-elok je bayar RM1,000.00, kalau pas GST nanti bil jadi RM1,060.00. Camtuh la contoh yang dibagi oleh pekedai kat aku. Nam ploh hengget tu boleh lepas duit minyak tu...
 
 
Aku memang tak berapa faham sebenanya apa kebaikan keburukan GST ni. So aku malas nak cakap banyak pumpampumpam sebab aku tak faham sedalam-dalamnya apa itu GST. Dah tengok kat website kpdnkk. Tapi aku tengok harga ada yang naik, ada yang turun. Ada yang kekal. Apapon sebagai pengguna aku cuma nak harga barang murah. Tu je.
 
 
Alang-alang dah sampai Giant Kuala Selangor aritu aku tengok promo refill Breeze liquid murah. Kalau amik satu harga dia 10 ringgit lebih tapi kalau amik 2, harga jadi 18 ringgit. Hubby suruh amik 4 terus. Ok, SYMP.
 
 
Kalau GST ni nanti (bukan kalau kan tapi memang) akan buat barang-barang naik harga, sebelum 31 Mac dah kena beli siap2 baju raya. Eh sume benda la nak kena beli sebelum 31 Mac.
 
 
Persoalannya, lama mana tahannya kalau borong 1 kedai sekalipon? At the end of the day tetap kena beli jugak ikut harga GST kan..
 
 
Mungkin kita cuma panik dengan segala cite pasal GST. Lama2 nanti MUNGKIN akan senyap. Alah bisa tegal biasa gittew..
 
 
Takpelah, sama-samalah kita countdown 1 April dengan hati terbuka. *tangan ke bahu mata ke atas.hewhew
 
 
Ok la diary, iols nak terjah Quill City Mall pulak. Dengar kata kat sana stok pampers ada banyak. Kalau betul dapat la iols beli, kalau tak kita window shopping ajelahh.....
 
 
 
*Masih belum berputus asa dalam pencarian pampers untuk anakku sayang.  Chaiyok2!
 
 
 
 
 


 
 
 
Tataa~
 
 
 
 
 
 

Thursday, March 26, 2015

TLU Punya Pasal

 
 
 
Hi!
 
 
Assalamualaikum dunia..
 
 
 
Tadi hubby call, ajak menyoping harini. Apa?? Hubby ajak shopping?? Haaa best tak best kenyataan tu. Dia nak cari sport shoes sebab yang dia ada sekarang ni dah kertu. Hahaa.. 
 
 
Aku pon pernah cakap kat dia yang aku nak cari sport shoes jugak. Konon nak buat gi jogging atau bersukan manja-manja. Almaklumla sejak beranak ni manede bersukan dah. Sebab tu lemak di badan gembira bila tiap hari kawan lemak bertambah.
 
 
Hubby ajak shopping pas keje petang ni. Laju je aku jawab ok. Eh benda jarang-jarang dia ajak ni harus la iols kena jawab cecepat. Kang dia cancel nanti aku jugak yang melopong. Wahahaa..
 
 
Tapi.. kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa. Dah letak phone baru teringat, eh eh bukan ke harini last episod Teman Lelaki Upahan? Oh no cemana boleh terlupa ni? Gara-gara terbayang mall depan mata, boleh terlupa kat El.
 
 
So dengan berat hatinya call hubby untuk cancel shopping. Sebab sure sampai umah lewat punya. Lagipon aku nak berbuka puasa dengan tenang depan TV harini.
 
 
Shopping vs El, aku pilih El. Dasyat sungguh penangan Akasia ni.
 
 
Ok sume, sama-sama la kita tengok ending TLU harini okeh!




 
 
 
Tataa~
 
 
* btol la harini last episod kan? Kang nyesal tak sudah pulak tolak pelawaan somi.




 

Pleaseee... Lenkali Jangan Gelabah Sangat Okey

 
 
 
Hi!
 
 
Assalamualaikum dunia...
 
 
Perhhh layan pulak petang-petang yang syahdu ni radio main lagu Kuch Kuch Hota Hai. Mula la terbayang klip lagu ni. Joget-joget sket kat meja ofis ni jangan sampai orang nampak. Malu nanti. Hehe.
 
 
Nak cite ni... Semalam kan iols gi Sogo untuk menyoping Drypers yang berharga RM28.  Excited gile ni nak borong Drypers. Pukul 10 lebih dah gerak ke Sogo. Tapi kami-kami yang gi Sogo ni jujur dan fathonah tau.. Siap bagitau ngan biiiiiiiiiiiiiig bos lagi mana destinasi kami. Bagitau big bos sebab bos I ada tugas luar. Memang cantek sangat la mood dia pon baik semalam. Haha. Bagus bos. Keep it up.
 
 
Dapat parking je kami terus zasss naik tingkat 7 menuju ke warehouse sales tuh dengan hati berbunga-bunga.  Mata melilau cari Drypers.  Setelah habis tawaf satu pusingan, yang diidam tak jumpa pulak. Eh mana Drypers nih? Mana? Ke diorang belum bawak kua lagi stok kotak-kotak Drypers tu? Kalau belum meh la aku tolong amik kat stor. Amik yang aku nak beli je la. Hehe.
 
 
Bila tak jumpa yang diidam, kaki terus melangkah kat cashier yang berderet tunggu duit gaji orang gomen untuk dilaburkan kat Sogo.
 
 
Tanya kat dia.
 
"Mana Drypers? Kan dalam katalog kata harini korang promo Drypers harga gempak?"
Dengan penuh konfiden aku tanya cashier tu.
 
 
Budak cashier tu cakap,
 
"Maaf kak, promo Drypers tu untuk belian RM300 ke atas baru boleh beli Drypers yang RM28 tu. Purchase with purchase."
 
 
Erkkkk terkedu ahkak di situ.
 
 
Eh bia betik budak ni. Manede tulih camtu kat katalog promo korang? (ni monolog dalam ati je la sebab macam tak percaya dengan kebenaran depan mata)
 
 
"Ooooo yeke? Kalo camtu takpe ahh"
 
 
Pastu terus gi ngadu kat member. Weii Sogo menipu wei.. Drypers tu hanya purchase with purchase. Depa pon tak terkata apa. Sogo yang tipu I ke I yang tak tengok katalog bebetol? Hahahh..
 
 
Dah alang-alang sampai Sogo pastu takleh beli pampers, makanya aku gi pulak kat level baju budak-budak. Beli barang keperluan Auni yang dah habis. Tak beli baju untuk dia dah sebab baju da banyak. Jimat aneesz... Jimat.... Walaupon geram je tengok dress comey-comey.
 
 
Pas shoping sikit-sikit, gi makan.  Tekak ni memang da lama teringin nak makan lobak goreng Sogo. Officemate la ni yang ajar aku makan menda ni. Rasa dia macam fishcake.  Sedap! Kena ngan selera aku. Aku tengok cara masaknya pon lebih kurang cam masak char kuey teow je. Sesapa nak cuba boleh terjah Sogo k. 





 
 
Tu dia rupa lobak goreng. Sepinggan RM 5.50 je. Banyak pulak tu bak hang! Aku tak abis makan tu. Separuh pon da kenyang. 
 
 
Pastu tekak teringin cendol. Gemuk-gemuk cendolnya. Yang ni aku makan habis. Hehee....
 
 
Ok dah selesai isi perut, kami balik dengan hasil tangkapan masing-masing.
 
 
Sampai kat opis terus cari katalog Sogo. Hahahahaah padan muka aku sebab gelojoh sangat. Ada tulis kat situ purchase with purchase rupanya. Aku je tak pasan. Hahah termalu sekejap. Nasib baik tak buat aduan kat Sogo lagi. Kekekeke...
 
 
Sekian cerita semalam. Morale of the story, lenkali jangan nak gelabah sangat ye cik puan aneesz. Check bebetol dulu sebelum terjah orang. hahahaha den maluuuuu!!
 
 
 
 
 
 
Tataa~~







 

Wednesday, March 25, 2015

Bila orang kreatif guna huruf P.

Hi!
 
Karangan kat bawah ni iolls dapat daripada kawan kat Facebook. Menarik hati iolls untuk mengabadikan karangan tu kat blog sendiri.
 
 
Arahan: Buat karangan menggunakan huruf 'P' tidak kurang daripada 120 patah perkataan.
 
Puiii!?? Paklong Punya Pasal, Pagi-Pagi Pakngah Pergi Pasar.  Paklong Pesan Pulut Panggang, Parking Pulak Punyalah Payah.  Pakngah Pon Pelik, Pasal Pulak Pagi-Pagi Payah Parking.  Pakngah Pun Pusing-Pusing Perhati Parking.  Pusing Punya Pusing, Pakngah Pun Pening.  Penyudahnya Pakngah Parking Pinggir Parit.
 
Pening-Pening Pun Perut Pakngah Perlu Penuh.  Pakngah Pun Pergilah Pekena Pasembor.  Pasembor Pulak Punyalah Pedas.  Pergh! Pedas-Pedas Pun Pakngah Pulun.  Pakngah Pulun Pelan-Pelan Pasal Pedas.  Pastu Pakngah Pun Pulang.
 
Pakngah Pulang Panas.  Pangah Pun Pasang Penyejuk.  Pasang Penyejuk Pun Panas.  Pakngah Pun Pelik Pasal Pulak Panas.  Pakngah Pun Periksa Penyejuk.  Patutlah Panas, Penyejuknya Palsu.  Pakngah Pun Pergi Pulangkan Penyejuk Pada Peniaga.  Pok√©mon Punya Peniaga!
 
Pikir Punya Pikir Pakngah Putuskan Pelihara Puyu.  Pakngah Perlukan Peruntukan.  Permohonan Peruntukan Punyalah Panjang Prosesnya.  Prosedurnya Pun Payah.  Pagi Petang Pakngah Panjat Pejabat Pegawai Perikanan.  Pakngah Pun Pedap.  Penyudahnya Pakngah Pinjam Paklong.
 
Pinjam Paklong Pun Paedahnya Pat Persen.  Pat Persen Pun, Pat Persenlah.  Puyu Punya Pasal, Pedulilah.  Projek Pelihara Puyu Perlukan Pondok.  Pakngah Pun Perbaik Pondok Pakngah.  Pakngah Paku Papan... Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang...
 
Pengetuk Paku Pulak Patah Patah, Pedulikan Pasal Pengetuk Paku Patah.  Pikir Pulak Pasal Perkara-Perkara Penting.  Pasal Pimpinan PM, Pasal Pilihanraya, Pasal Pembangunan, Pasal Perpaduan, Pasal Pendidikan, Pasal Perundangan, Pasal Perjalanan Parlimen, Pasal Perairan, Pasal Palestin, Pasal Peluang Perniagaan Pabila Puasa...
 
Pup.. Pelita Padam!
 
Penamat.... Perghhh Penattt.....
 
 
 
haha tahniah la buat sape yang empunya karangan ni. kreatif sangat! tapi pung pang pung pang tu je da makan bape patah perkataan kan.. bijak..bijak. ^_^








The Power Of 'P'
 

Tuesday, March 24, 2015

Kena Serbu Jugak



Hi!
 
 
Assalamualaikum dunia..






 
 
Amboi amboi amboiiii cik puan aneesz,.. cerita shopping aje awak harini ye. Mementang la esok kaya sekejap sebelum kembali sederhana pas bayar segala hutang and bills.
 
 
Ala bukan nak shoping apapon sebenarnya.. just nak kejarkan pampers Drypers je.. Biasala sape-sape yang da jadi mak, pastu golongan pertengahan macam iols ni paham la nape ibu-ibu menggelupur kalau nampak sales pampers ngan susu.  Memang harusss menggelupur sebab boleh jimat berganda kat situ.
 
 
Mujurla anak iols boleh sesuai ngan pampers murah. Tak banyak cekadak. Murah-murah pon mak dia still beli bila ada sales jugak. Hewhew.
 
 
Nasib baik esok bos iols ada tugas luar. Boleh la iols menerjah Sogo dengan tenang. Nak tolong bukak pintu Sogo pon boleh ni. Haha. 
 
 
Sogo ni pon satu.. nape nak kena buat sales pampers hari Rabu? Hari keje? Nape tak buat sales pampers tu hari Sabtu Ahad? Ni tak pasal-pasal je iols terpaksa gi shoping masa hari bekerja. Gigih pulak la iols angkut Drypers tu nanti. Kalau hubby boleh ikut takpela jugak.


Okeh, dah mula bersiap siaga untuk berperang kat Sogo esok.



Tataa uols!




 

Bakal Tewas




Hi!


Assalamualaikum dunia..



Harini bangun tidur dengan perasaan gumbira (ekceli tetiap pagi pon happy.hihi) sebab budak kecik da bebel-bebel kat sebelah telinga. Bukan mintak susu pon. Saja ajak bersembang pagi-pagi buta. Elok jugak nak oii. Dapat mak awak bersahur dengan berteguk-teguk air masak. Malas nak p dapur makan nasik. hehee..


Sampai ofis pon boleh kata awal jugak la... sakit montot hubby wifey naik motor. Jem terlebih pulak rasanya pagi ni.


Bos gi meeting. Ini menandakan iols boleh bertenang melayan siaran ulangan Teman Lelaki Upahan. Semalam tak dapat tengok sebab ASHtro kena potong. Ciss! Gaji belum masuk la weyyy... Esok weols bayar la.. T__T


Dah habis layan episod yang keciciran semalam, dapat SMS pulok... Sape ni? Sambil garu-garu kening yang tak gatal. 




V
 
 
V
 
 
V
 
 
V
 
 
V
 
 
V
 
 
V
 
 
V
 
 
V
 
 
V
 



Tadaaa.... !!





 
 
SMS from ELLE ZADA @ EZ
 
 
 
Wahahahhh kepochi sangat kan.. Orang yang salu shoping EZ mesti ada bersepah-sepah SMS EZ kat phone. Iols ni baru first time dapat SMS EZ bagi diskaun rasa happy macam dapat emas pulak. Begitulah drama queennya iols ni.
 
 
 
Sememangnya iols pernah beli 1 jubah dari EZ. So far memang rasa comfortable sangat. Wudhu' friendly, nursing friendly annndddddd the most important thing yang buat iols sukaaaaa gila babun ngan EZ ni is tak memerlukan kudrat untuk iron. Memang ohsem sangat untuk orang pemalas macam aku. Eh bukan pemalas sebenarnya tapi ketiadaan masa. Pheww hebat sangat ayat aku.  Rasa best pakai jubah EZ sebab tak jarang, tahan lasak, even bawak gi main bowling pon boleh wehh..
 
 
Yang sebenar-benarnya iols baru-baru ni ada berniat untuk tidak menyoping lagi dah sebab nak berjimat. Lagipon bulan lepas dah beli 1 jubah from Ammara Bella. So rasanya pasni boleh rehat2 dulu la daripada menyoping. Menunggu gaji bulan Mac ni kritikal sangat. Mengundang rasa insaf dalam diri supaya tak berbelanja lebih. Beli apa yang patut je sepatutnya. Itulah azam yang ditanam sebelum ni. 
 
 
Tapiiii... Bila dapat SMS dari Elle Zada ni rasa macam tergugat je keimanan iols. Ada ke patut bagi discount 15% di saat-saat gaji menjelma esok.  Iols dapat rasa iols bakal tewas dengan godaan EZ. Diharap EZ jangan bagi diskaun kat iols lagi pasnih ok? Saya sangat ingin berjimat. Bantulah saya merealisasikan impian saya itu.
 
 
Ok tataa!! Iols nak gi cuci mata kat ELLE ZADA jap. Esok gaji kan? Wahahahahaaaa...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Monday, March 23, 2015

Demam Teman Lelaki Upahan





Hi!


Assalamualaikum dunia...









Dah nak hujung-hujung cerita baru tau cite ni best. Adoiiyaii.. Memula aritu konon tanak follow citer ni sebab tak minat hero ngan heroin dia. View sekali je sebab ingatkan Izara Aishah comel tu heroin rupanya idok, terus tak tengok. Tapi mutakhir (ceh tatabahasa sangat perkataan aku) ini daku secara tidak sengaja ter'involve' dan ter'gila' dengan cite ni. Ni sume adik aku punya pasal. Dikatanya cite ni best. Mengundang rasa ingin tahu dalam diri untuk meng'discover' apa yang bestnye cite ni. Tengok 1 episod. Dengg! Comey pulak perangai si El nih. Secara tidak langsung menyebabkan aku terus lekat depan TV tetiap maghrib untuk menontonnya.
 
 
Tak sangka jugak si Elizad tu mantop jugak eh berlakon. Kaw-kaw punya berlagak sombong tahap gaban ah dia. Rasa nak picit-picit je dia sebab buat El iols sedih ditinggalkan ngan cara kejam.
 
 
Tapi si Ungku Ismail memang besh arrr... sempoi je kan. haha hero baru yang bakal kusukai. Don't worry hubby, u always in my heart.hehehe..



 
 
Aku ni boleh dikategorikan sebagai pembaca novel yang tegar. Dulu la sebab baaaaaaanyak masa nak baca novel. Sekarang ni dah tak tegar sangat sebab dalam setahun adala 10 buah novel je yang aku beli. Tu pon demi nak mengabiskan baucer buku. Tu la, selalu bagi baucer buku masa orang da abis blaja, memang la ke laut jadinya.  Ok kembali ke cerita asal. Sebagai pencinta novel, aku tak suka kalau novel difilemkan atau didramakan. Taktau nape. Maybe sebab imaginasi aku pasal hero heroin dalam novel tak digambarkan kat TV or panggung.
 
 
Cerita novel yang paling meh sekali pilihan pelakon is Ombak Rindu. Memang aku tak suka betoi Maya Karin jadi Izzah. She supposed to be Mila - model gedik.  And Lisa Surihani should be Izzah sebab logik la sket dia tu muda, naif and memang sesuai sangat ngan watak Izzah tu. Lain kali nak buat drama/filem, baca dulu watak-watak dalam novel ye encik-encik pengarah sekalian alam. Menghancurkan imaginasi pencinta novel je kalau pemilihan pelakon tu tak tepat. Whatever it is, cerita tu dah berzaman pon kat panggung kan. Tapi memang aku tak suka jugak sampai sekarang. Huh.
 
 
Ok, back to Teman Lelaki Upahan.  Disebabkan aku tak baca novel asal, so aku suka je ngan cite ni.hihi. Owh El. Sweet la awak. Cemana endingnya ye?  Tinggal lagi bape episod je nih.  Tapi macam boleh agak sebab standard la kan happy ending dalam cerita-cerita Melayu ni. Nanti weols tak gembira pulak kalau hero heroin tak bersatu.
 
 
Ok la sampai di sini saja ulasan picisan iols. Tataa~~









 

3 Years Down. Forever To Go!

 
 
Hi!
 
 
Assalamualaikum dunia..
 
 
Lama tak menulis. Jari-jemari pon dah jadi kejung. Bulan Mac yang sangat mencabar kami sefamily.  To my husband, kuatkan semangat ye.. doakan ibu di sana..
 
 
Jangan lupa anniversary celebration kita this Saturday! wink wink! U tak tau iols nak bawak u gi mana kan...hehehehh... just be prepared and enjoy it ok... sebab u cakap u tak pernah gi sana, so demi kasih sayang cinta suci ni iols belanja u. Kira wishlist u yang satu ni bakal tertunai lah! sweet tak iols?hehee...
 
 
Iols cuma mintak u beli hadiah je.. haha tak malu kan mintak husband bagi hadiah anniversary. Biarla.. Mintak kat husband sendiri.. nak malu apa.hehe ;p


 
By the way, tahun ni kita punya anniversary celebration lewat sikit sebab macam2 hal sebelum ni kan... kita sambut lewat pon takpe janji tarikh tu u ingat kan my husband. Tahun ni u wish kat I dulu..haha sebab iols bleh plak terlupa.. excited gi kursus punya pasal sampai lupa nak wish kat u pagi tu. Thank you for all the sweet sour in our 3 years marriage. I love u and our little precious princess Auni.  Semoga kebahagiaan ini berkekalan dunia dan akhirat. Amin. Jauhhh lagi ni kita nak tempuh. Bersama-sama la kita bawak bersabar masa gaduh2 manja tu ye.  ;D












I Love U Husband!
 
17/03/2012 - 17/03/2015







 

Thursday, March 12, 2015

Damailah Ibu Di Sana...

Assalamualaikum dunia..
 
 
8 Mac 2015 - Ahad. Ibu mertuaku pergi meninggalkan kami sekeluarga. Sedihnya ya Allah. Tapi walau apapun, lega bila tengok dia pergi dengan senyum di wajah. Tiada lagi sakit yang perlu dia tanggung lepas sekian lama berjuang melawan sakit.  ;(
 
 
Kali terakhir me and husband lawat dia pada 7 Mac, menghampiri jam 9 malam.  Bila panggil dia, ibu masih boleh celik mata tapi dengan pandangan yang sangat2 lemah, tak mampu bersuara sebab ada bantuan pernafasan kat kerongkong dia.. terbaring lemah kat wad ICU tu. Almost 2 weeks dah ibu macamtu. Sedih sangat tengok.
 
 
Dapat berita ibu meninggal pon lewat sebab abah tak bagitau melalui phone. Meninggal pukul 10.26 pagi, kami sampai hospital tengah hari dengan tujuan nak melawat macam biasa.. tau2 je abah kata ibu dah meninggal.
 
 
Hari yang sama juga bawak jenazah ibu balik ke Tanjung Karang untuk dimandi, dikafankan dan dikebumikan lepas Asar. Alhamdulillah semua berjalan dengan sangat2 lancar. Ramai kenalan ibu, sedara mara jauh dekat semua datang.  Khidmat terakhir yang dapat aku buat untuk ibu pon hanyalah memandikan ibu... Semoga Allah mengampunkan dosa ibu..
 
 
Ibu, terima kasih sebab jagakan Anis masa dalam pantang haritu.. Terima kasih sebab menjaga kami anak beranak.  Terima kasih sebab selalu hidangkan masakan2 yang akan kami rindu. Terima kasih sebab bagi kasih sayang yang sama macam sayang ibu pada anak2 ibu yang lain.. Perkenalan kita singkat sangat ibu..tapi Anis sayang kat ibu. Banyak benda yang Anis tak sempat belajar ngan ibu. Harap ibu tak ada berkecik ati dengan Anis.
 
 
Ibu.. Anis takkan dapat menandingi layanan ibu pada anak ibu. Sham sedih sangat bila ibu dah takde. Kat mana2 sudut rumah tu terbayang ibu. Memang diakui, layanan ibu tak tertanding. Rasa bertuah sangat sebab dapat ibu mertua sebaik ibu.
 
 
Ibu, terima kasih... Kami rindu ibu...
 
 
 
 
 
 



Dari Allah kita datang, kepada Dia kita kembali.