Tuesday, August 16, 2011

lagu raya dolu2 lagi umphh dari lagu raya sekarang kan?

sape stuju ngan kenyataan yang cik neesz buat ni? kompem ramai mengiyakan punye la... halwa telinga kita ni mesti lagi suka dengar lagu raya dulu2 daripada yang baru kan? kalau lagu raya generasi sekarang yang telinga ni bole terima pon lagu2 dendangan tok T (datuk CT) macam nazam lebaran ke, airmata syawal ke, meriah hari raya ke,, n lagu2 tok T yang lain la.. memang sodap. 

untuk diri cik neesz sendiri, lagu yang paling terpaling suka feveret --> lagu suasana hari raya by anuar zain ngan ellina tuh. ish, kire macam x sahih la kalau raya2 x dengar lagu diorang tu. suka betol la. 

meh kite layan lagu feveret ni jap.





ensem x abg nua zain kite nih? hehehe...





p/s: paling x suka lagu raya ana raffali. hari2 hari raya? o my..... (T_T)

am i still a blogger??

aduhai...semenjak dua tiga menjak ni cik neesz malas bebeno nak menulis entry. sampai tanye kat diri sendiri. ko ni blogger ke? huu... bile buka blog je tangan ni baru nak menulis da terenti bile jalan2 kat blog orang lain. sudahnye, blog sendiri biar je la kosong. hihi. xpela, cik neesz pon bukannya penulis blog tegar. 

nanti cik neesz ada mood (kalau ada) cik neesz update entry banyak2 sampai pitam okeh. huuuu.... o ye, pejam celik da lebih dua minggu kita sume puasa kan? x terasa pon. urm,,tadi cik neesz ngan housemate g bebuka kat luar. alhamdulillah, kenyang sangat2. order nasi paprik. ya ampun, papriknye banyak sungguh! ayam ada, sotong ada, udang pon ada. memang rasa nak meletup perut ni. harga pon ok. kire halal sangat la. bagus2. lain kali bole pergi lagi. 

minggu depan pon alhamdulillah cik neesz dapat banyak jemputan bebuka. cewah, cam YB je. hehe. rezeki kan. jangan ditolak. 
korang sume cuti lama ke raya nanti? cik neesz amik 2 hari je. mintak2 la cik neesz x tergolong dalam golongan orang2 yang bakal jem kat highway karak tu nanti. hurm.. raya tinggal bape hari je lagi. x lama pastu.. uuu rasa debar la pulak.  kelas pon da nak start. (ehm, yang ni x brape best) huh, smoga sume bejalan lancar. amin.

tata~


Monday, August 1, 2011

salam ramadhan...

Assalamualaikum....

Alhamdulillah.. tahun ni, cik neesz masih berpeluang untuk menunaikan ibadah puasa...syukran...akan ku cuba untuk mengejar pahala di bulan yang barakah ini sebaik mungkin... (azam yg same tetiap tahun. semoga berjaya cik neesz!)

Lamanya cik neesz x bukak blog... lamenye cik neesz x update entry.... Ape cerita hari pertama puasa ni eh? setakat pukul 12 tengah hari ni, perut cik neesz dalam keadaan normal lagi..x kedengaran pulak lagu keroncong mahupun rock kapak dari arah perut... maknanye okeh la tu kan cik perut..hehehe....mungkin ni hikmah lambat ganti pose...kuikuikuiiii.. (ayat penyedap ati @ cover line)
Maybe nikmat bersahur dengan family dah bagi 1001 macam tenaga tambahan kat cik neesz kot... sbb tu segar semacam je.. xde rasa ngantok la pulak...padahal lepas sahur tadi terus mandi, bersiap g ofis. hari ni bersiap awal sebab cik neesz bertolak dari batang kali.. kul 6.45 dah gerak. bajet sampai opis kul 8 lebih.. tup tup kul 7.50 dah kat tempat parking. hoooo bole la berulang dari sana je nanti..heheee...

1 Ogos ni jugak, cik neesz da mula keje kat opis baru..(org2 still yg sama, cuma pindah pejabat je) ada rasa sonok la jugak sbb cik neesz dpt bilik sendiri..hehehh.. ada privasi sket.. tambah bulan pose nih, kalau cik neesz x pose, bole jugak kunyah pape yg patot kat bilik sendiri kan. gahahaa. gelak suka hati.

Hari ni jugak cik neesz dpt jemputan kawen dari kawan segeng masa kat poli dulu.. walaweiiii... taniah la jaja. selamat pengantin baru di hari raya la eh ku ucapkan.. pehh, sorang sorang kengkawan tamatkan zaman single. ko bile lagi neesz? tanya kengkawan kepada cik neesz, cik neesz pon senyum je........ (^_____^)

Okeh la, dah macam2 yang cik neesz ngarutkan 1 ramadhan ni.. selamat berpuasa ye sume!

Wednesday, June 29, 2011

wordless wednesday

hurm... x yah tunggu wednesday.. memang tetiap hari pon cik neesz less word bile nak tulis kat blog..hehe

sekian.

Thursday, June 23, 2011

siap sedia

puhhh....naseb baek sempat siapkan minit mesyuarat yang da berkurun cik neesz simpan. meeting lepas tarikh 22 mei, xde mood punye pasal, semalam baru cik neesz pulun buat minit tu. n pagi ni, da pon slamat diedarkan kat sume officer kat ofis ni. sbb ape cik neesz pulun buat minit tu smlm? sebabnye pagi ni pukul 11 ada meeting. hoho. n last minit punye decision tuh. gile! mujur sempat siapkn. kalau x, harussss kena pancung. arkk!

ada makan ape eh meeting nanti? katanya da boring dengan kuih muih n nasik lemak. so, ape agaknye menunye nanti ye? pizza ke? (angan2 x hengat) ni la gayenye kalau g meeting ingat nak makan. bukannya fokus kat isi meeting.

wokeyh la, nak g touch up mana yg patot. kang ade pulak ghupe kak limah masuk meeting. selamat bekerja!

Tuesday, June 21, 2011

keciknye atiiiii.....

huhh....skali lagi aku rasa keciiiiiiikk sangat ati dengan orang yang bergelar 'kawan' lah kononnye.  dari dulu lagi aku ni kalau berkawan, memang aku anggap orang tu sebagai kawan. tapi nape la kawan aku x anggap aku ni kawan dalam erti kata yang sebenar? mostly, masa agak2 susa, masa agak2 sedih, masa nak mntak tolong, mintak itu, mintak ini, pandai pulak cari aku. timbul pulak nama aku tu dalam kotak ingatan ataupun kat phonebook ye x? kalau ada pun yang bebetul ikhlas, ada la sket2. tapi dah tak boleh nak macam dulu, aku paham setiap orang masing2 ada tanggungjawab yg lagi besar bile da bertukar status.

slalu aku xtau berita gumbira kengkawan. slalu aku yg di belakang.... korang slalu kata korang kecik ati ngan org tu, org ni. abes, org tu org ni tu x pnah x kecik ati ngan korang ke? kalau dah nama pon berkawan, salah silap, gaduh2 manja tu biasa la. kalau rasa x puas hati, tegur elok2. jgn simpan kat hati. bawak kat mulut. depan mengaku kawan walhal sbenanye tidak.

xpela, sape la aku nak berkecik2 ati ni kan? laen la korang, hati korang x bole terjentik langsung. semoga kau bahagia dengan kehidupan kau sekarang dan selamanya. xkn aku nak berdendam pulak kan? kecik punya hal ni. aku cube la buat cam bese je. x payah nak sentap2, nak kecik2 ati, kan?

*fren list ada beribu, yang mana satu betul2 ikhlas denganku? ;(



Mood : down to earth. hoho


Sunday, June 19, 2011

entry khas untuk ayah tersayang....

a few days cik neesz da buat entry untuk hari bapa. hari ni lagi skali cik neesz nak ucap happy fathers day buat ayah tersayang Hj Zainal Abidin bin Hj. Mat Desa.  Terima kasih untuk semua pengorbanan ayah dalam membesarkan kami adik beradik. Hadiah ayah nanti aneesz bagi ye...kite postpone dulu...hehe....

happy fathers day untuk semua bapa2 di dunia!


" Giveaway from Moscow by Miszlullaby"


firstly,thanx to miss yanfie yang sudi mengetag diriku untuk contest yg dianjurkan oleh miszlullaby ni ha...

syarat-syarat untuk join contest tu senang je...korang bleh g kat SINI untuk tengok n join k...

ok la, tanpa buang masa, cik neesz nak tag 5 insan bertuah :)

1)  cik aleen





TARIKH TUTUP : 30 OGOS 2011 (MAYBE bak kata miszlullaby)

Friday, June 17, 2011

lalat sebagai penawar




percaya x? artikel majalah al-islam ni kata lalat ada fungsi sebagai penawar... kan ke lalat tu kotor? pembawa pnyakit? dari lalat, bakteria dan virus bahaya dipindahkan. Kerana itu lalat harus dihukum bunuh!

cuba tengok situasi ni. Andai minuman yg korang nak minum, d dalamnya ada lalat. Apa yg korang buat? terus minum, biar je atau mintak gantikan dengan yg baru?

Hakikatnya, haiwan kecil yg 'menggerunkan' manusia dgn versi penyakit bawaanya itu telah membawa penemuan terbaru dlm dunia perubatan moden.  Dalam sebuah hadir oleh Bukhari dari Abu Hurairah yg bermaksud, 'Apabila lalat terjatuh ke dlm bekas minum salah seorang antara kamu, celuplah dan kemudia buanglah lalat itu kerana pd sebelah sayapnya mengandungi penawar dan d sbelah sayapnya yg lain mempunyai penyakit.'

M.A. Stewart pd 1934 mencungkil rahsia hadis yg wujud sejak 1400 tahun dulu dan mendapati, lalat ketika berbentuk larva (maggots), apabila dicelup ke dlm luka, ia akan mengeluarkan bhn ammonia dan kalsium karbonat.  Bahan tersebut sekali gus mengalkalikan luka yg dialami.  Larva2 tu jg berfungsi membunuh kuman-kuman bakteria dan membantu meredakan bengkak serta mencegah kematian sel-sel.

besarnya kebesaran Allah.... ^^,

wanita lebih kuat hadapi dugaan

hari ni cik neesz nak kongsikan bacaan cik neesz dari majalah al-islam keluaran julai 2011. artikel ni mnarik minat cik neesz untuk baca n kongsi dengan wanita-wanita lain kat luar sana.. bacalah, artikel kat bawah ni  penulisannya cik neesz cedok dari artikel asal dan gaya cik neesz sendiri.


Hiba, sedih, simpati dan bercampur baur persaan terhadap seorang ibu suspek pembunuhan di Gemencheh, Negeri Sembilan yang menggemparkan negara x lama dulu. Peristiwa pembunuhan tragis 4 ahli keluarganya, termasuk suami dan anak perempuan yang dilakukan oleh anaknya sendiri sungguh menyayat hati.

Walaupun sedih dengan kejadian yg menimpa, namun c ibu tetap tabah menghadapi dugaan. C ibu yg menemui suspek ketika ditahan oleh anggota polis sempat mencium anaknya sambil menyatakan, 'mak ampunkan engkau' dengan diiringi linangan deras air mata.  Itulah tanda kasih seorang ibu.

Bayangkan jika peristiwa itu terjadi kepada kita.  Mampukah kita menerima kenyataan apabila ahli keluarga diragut nyawanya oleh darah daging sendiri? Dapat x kita maafkan perbuatan sekejam itu? Boleh ke kita hadapi ujian yang sebegitu hebat?

Asal kejadian wanita itu sendiri amat unik.  Allah sengaja menjadikan wanita berbeza dengan kaum lelaki.  Perbezaan ini mengandungi hikmah yg x dpt dibantah atau disangkal oleh pemikiran manusia.  Di sebalik kejadian wanita yang serba lemah, tersembunyi rahsia Allah yg amat besar.  Sepertimana hadis Rasulullah s.a.w. yg diriwayatkan oleh Bukhari bermaksud, 'Perempuan itu seperti tulang rusuk, jika kamu meluruskannya, bererti kamu mematahkannya.  Jika kamu membiarkannya, dia akan tetap bengkok.'

Walaupun lemah dari sudut fizikalnya, namun wanita begitu kaya dengan emosi dan perasaan  Emosi dan perasaan inilah membentuk setiap tindakan dan perlakuan wanita.  Emosi perlu bagi wanita kerana tanpa emosi, kaum wanita ditakuti bertindak liar dan merosakkan.

Tanpa bimbingan, nafsu lebih banyak mempengaruhi mereka dari akal.  Namun jika emosi dipimpin dan diatur selaras dengan syariat, wanita menjadi makhluk yang paling cantik, unit, sensitif dengan Allah, makhluk dan alam sekitarnya.  Barulah mereka menjadi mutiara paling berharga d dunia.

Walaupun lemah dari sudut fizikalnya, wanita dikurniakan kelebihan lain yg bersesuaian dgn fitrah semula jadinya.  Terjadi kekurangan itu, utk faedah atau kepentingan kaum wanita itu sendiri.  Oleh kerana wanita halus perasaanya berbanding lelaki, atas dasar inilah mereka lebih tabah menghadapi situasi yg x terduga.  Emosi yg dimiliki wanita menjadikan hati wanita begitu kental mengharungi kehidupan.

Faktor yg mempengaruhi emosi wanita menyebabkan mereka lebih kuat khususnya dari segi psikologi adalah seperti berikut :

  • Sejarah wanita dlm masyarakat.
  • Fitrah kejadian wanita
  • Faktor sosio budaya
  • Kepelbagaian tanggungjawab pd masa kini
  • Sebahagian lelaki tidak sampai tahap piawaian

dalam majalah al-islam ada dihuraikan tentang faktor2 tu tapi cik neesz da penat nak mnaip..heee...tapi artikel ni sangat sesuai utk golong lelaki agar lebih menghargai wanita n sebagai wanita di muka bumi ini, berbanggalah kamu kerana kamu dilahirkan sebagai wanita... :)


Thursday, June 16, 2011

abes sudaa......

end of nora elena's story....

owh...seth.... (^_^)

drama nora elena yang jadi kegilaan pempuan-pempuan, wanita-wanita di mesia untuk beberapa minggu ni da pon melabuhkan tirainya petang tadi. yvonne x mati, walaupun ramai pengikut setia cerita ni jadi director kat umah sendiri dengan buat macam2 spekulasi tentang akhir hidup yvonne. kalau ikut novel, yvonne tu mati lastnya. tapi xpela, da kena tangkap tu pon kire ok la jugak kan. seth dan nora elena, happily ever after dengan anak diorang yang sempat dijaga dek macik suruhan yvonne kat rumah kosong. hehe.

ok stop cite pasal c nora. cik neesz tengok sekarang ni da jadi trend pengarah2 kat mesia ni buat drama @ filem based on novel. nape? xde idea untuk garap cerita sendiri ke? wui macam pedas je bahasa cik neesz. tapi itu la yang ada dalam kepala cik neesz. cik neesz bukan apa, sebagai kaki novel yang agak tegar, cik neesz x suke kalau novel didramakan atau difilemkan. sebabnye imaginasi cik neesz jadi tergugat bile watak2 novel tu diwujudkan depan mata. lagi tambah sakit ati bile pemilihan pelakon untuk watak novel tu cik neesz rasa x sesuai. huu rasa macam frust je. 

sebelum ni memang cik neesz x tengok drama or filem yg based on novel sebab banyak director yang x wujudkan watak tu dengan bagus. cuma cik neesz boleh katakan ada la jugak certain drama dari novel yang boleh cik neesz puji. antara yang best drama errr..ape eh tajuk die? yang rosyam nor, amyza adnan ngan fouziah gous tu. cik neesz ingat tajuk novelnye aje - x seindah mimpi. ada sesiapa ingat tajuk drama kat tv1 tu?

nora elena ni drama yang ok jugak la pada cik neesz. maybe sebab cik neesz x pnah bce novel ni kot. jadi emosi tu x terganggu sangat. haha.

sekarang ni cik neesz dok tunggu filem ombak rindu yang maya karin, lisa surihani dengan seth. eh bukan, aaron aziz belakon. ha cakap pasal filem ni, cik neesz yakin ramai pembaca2 novel ombak rindu x puas ati ngan pemilihan pelakon kan? eh bukan pelakon, tapi watak yang dibagi tu x kena. mati2 cik neesz ingat akak i yang kiut miut yakni lisa surihani tu bawak watak izzah, sekali die bawak watak myla daa.....aiyoo mister potato, x seswai la. akak i yang matured yakni maya karin pulak bawak watak izzah. ish, rasa macam nak suruh pngarah tu buat shooting balik je la. muke lisa tu sah2 la cute, muda remaja, lemah lembut ngan naif, tersangat laaaa sesuainya jadi izzah. die sepatutnya jadi izzah la.. budak perempuan dari kampung yang kena jual kat bapak ayam oleh bapak tiri sendiri sebab judi. n maya tersangat laaa sesuai jadi myla, model yang gedik nak mati. die pon lagi tua dari watak izzah tu, so maya suppose to be myla! heiiiii x puas ati btol la. aaron aziz tu cik neesz sokong la sebab watak hariz tu memang lelaki yang da brumur tapi kawin ngan pmpuan muda yakni izzah. huuuuu kan best kalo cik neesz ni pandai mengarah filem. brangan sudah!

ombak rindu. i'm waiting 4 u!


apepun, cik neesz tetap nak p tengok ombak rindu kat cinema nanti. harapnya x la mengecewakan. wokey la, wa cau sin ci! babai!

Wednesday, June 15, 2011

father's day




first of all, cik neesz nak ucap happy father's day kat sume ayah, abah, walid, baba, father, daddy, abi, papa dan apa jua panggilan untuk seorang bapa kat dunia ni. kalau ikutkan, sambutan hari bapa ni ialah pada hari minggu kedua bulan jun kan? tapi hari ni cik neesz nak ucap selamat hari bapa kat sume bapa2 di dunia ni...

especially to my beloved ayah yang banyak bagi nasihat, semangat, dorongan n contoh terbaik buat anakmu ni...yang selalu bersabar dengan karenah anakmu ini,,,terima kasih ayah...jasa ayah x terbalas walau dengan segunung harta dilambakkan di depanmu...belum puas rasanya bermanja dengan ayah...rasa macam diri ni budak2 lagi walopon da besar panjang.. sebab tu la aneesz x mau kawin lagi kot ayah!hehee...

mengikut pengamatan cik neesz, ramai anak perempuan yang rapat dengan bapa....x kurang jugak yang lebih rapat dengan ibunye...tapi bagi cik neesz, rasa-rasanya cik neesz ni lebih rapat ngan ayah, sebabnye dengan die cik neesz boleh mintak ape-ape je,,insyaAllah dapat,,jarang la dihampakan harapan dan kehendak anak sulung die ni..hehe...kalau dengan mak, agak susah sket bile mintak something,, dapat tu dapat, tapi ada rintangan dan halangan sket la..sebab tu kadang-kadang lagi suke mintak kat ayah je..faktor lain yang buat cik neesz rapat dengan ayah ialah die banyak bagi nasihat kat cik neesz, pastu die jarang marah,,tapi kalau da marah senyap la jugak cik neesz ni dibuatnye. bese la kan, aura bapa ni laen macam sket...sekali die marah, mencicit kite dibuatnye...tapi kalau mak marah sampai nak terkeluar anak tekak pon, kite dok tercongok jugak kat situ. macam la mak tu tengah bersyair. hehe..kesian mak. ampon mak.. (^_^)

tapi apa-apapun, hal-hal peribadi, bab-bab c dia yang bertakhta di hati cik neesz ni tetap la diberitahu kat my mum ..segan la plak nak stret kat ayah tros.. bile mak da jadi orang tengah yang sampaikan cite tu kat ayah, ha time tu la cik neesz tunggu ayah cik neesz bukak soalan atau pape yang die nak cakap. hehehh...strategi tu..

hummmm... untuk father's day kali ni agak special sket sebab tarikhnye bersebelahan dengan birthday ayah cik neesz. tengah dok pikir apa gift yang nak dibelikan untuk ayah kesayangan hamba nih. buat masa ni, aneesz doakan supaya Allah kurniakan kesihatan yang terbaik buat ayah, happy selalu dan bersabarla dengan karenah anak-anakmu ini...hehe...we love u ayah! for us, u r the best ayah in the world... (^_^)





TERIMA KASIH AYAH!

wordless wednesday?? hahahaaa.....

baru cik neesz prasan......blogger lain sumenye sibuk ngan wordless wednesday tapi cik neesz hari ni dan2 la nak talkmuch today..hehe... nak buat cemane, da hari ni yang cik neesz rasa ada mood nak menulis...ape salahnye kan? okeh la, xde papepon yang nak dicakapkan malam-malam bute ni, cume berita tadi da bagitau yang start kul 12 tengah malam ni harga minyak ron 97 turun... pengguna2 97 sonok la bile da turun ni kan? errr, yg 95 pulak ape citer? xmau bagi turun jugak ke? hehee....

*rasa macam nak bawak beskal je g opis..cut cost!

x suke kalau.............

salam sejahtera buat sume blogger di alam maya ni..

entry cik neesz kali ni lebih kepada nagging...atau nama komersilnya membebel. jadi, tukar mood kepada seriyes ye. korang penah x melalui pengalaman cam cik neesz? kompem pernah punye la... g kat kedai makan atau restoran yang makanannya, ya ampun! sedap btol! decorationnye,,,,subhanallah....cantiknye! pendek kata, dari pandangan luaran kedai@restoran tu tersangatla bagusssnye. tapi bile pergi spot check kat toilet....masyaAllah.....kotor, busuk n berbau giler! hish, x suke la camni. itu bab toilet, camane kalau yang kotor tu kat bahagian dapur? bahan-bahan masakan macam bawang, sayur-sayuran, ayam, daging and whatsoever yang nak digunakan untuk masak dibiarkan aje terdedah kat lalat, langau yang seronok mencari makan kat situ. hatta tikus sebesar anak kucing pon mata cik neesz ni pernah tengok. yucks! walau sesedap mana pon makanan yang dijual, cik neesz jadi sentap tros nak makan. helo, agaknya apa yang dipikirkan oleh pengusaha-pengusaha restoran atau kedai makan yang x jaga kebersihan ni ye? untung semata-mata ke? jangan gitu akak-akak, abang-abang, macik-macik, pacik-pacik..

adakah (ayat skema) pemilik-pemilik restoran atau kedai2 makan ni sume x suka kalau restoran atau kedai makan diorang ni dikenali sebagai tempat makan yang makanannya sedap, bersih dan layanan terbaik? setakat ni, rata-rata restoran atau kedai makan yang ada kat KL ni yang pernah cik neesz jejak musti ada ciri2 kekotoran. kalau x kat dapur, kat toilet. haiyooo...kalau ada pon yang menepati piawaian cik neesz, ada la lebih kurang 5 tempat yang agak2 okey....kalau nak yang bebetol bersih, haa kena la g kat hotel ke, restoran yang mahal2 ke..apa, bersih tu untuk golongan tertentu je ke? x puas ati betol la..

bukannya cik neesz ni nak demand sangat. kalau kedai atau restoran tu x cantik decorationnya but it taste good and clean, x jadi masalah. ini soal kesihatan. sanggup ke nak telan makanan yang dah dijamah dulu oleh lalat atau dicuit oleh sang tikus? bila sakit perut, muntah-muntah, cirit-birit dah jadi satu hal pulak nak kena g jumpa doktor..beli ubat,, guna duit lagi! kan ke lebih baik mencegah dari merawat..

so, diharapkan agar pengusaha-pengusaha atau pemilik kedai makan@ restoran kat malaysia ni bersikap lebih prihatin la ye. prihatin dengan keselesaan pelanggan. kualiti makanan, kebersihan, layanan yang cepat n mesra tu penting untuk tambat hati pelanggan. baru la 'bersih' sket keuntungan yang korang dapat..

kalau ada di kalangan pembaca ni yang jadi owner restoran atau kedai makan, harap ambil benda ni sbg iktibar la ye..bukannya cik neesz nak kondem, tapi cik neesz cuma nak tegakkan hak cik neesz sebagai pelanggan je.

sekian.

gambar sekadar hiasan

tahniah!! tahniah!! tahniaaaaaaaaaaaahhh.....

Assalamualaikum sume blogger2 yang diingati selalu....(tangan di dada, mata ke atas) ;p

setelah berhari-hari cik neesz x tengok blog buruk kepunyaan diri sendiri ni, akhirnya hari ni, tanggal 15 JUN 2011, cik neesz kuatkan semangat meLOG INkan diri kat blogspot.....wuuuu tetibe rasa sedih... (T_T) da berhabuk, bersawang, siap cicak, lipas pon branak pinak kat blog buruk ni.....i don't know y, tapi cik neesz tersangatla tiada mood untuk berblog semenjak dua menjak ni....nak kata xde aktiviti yang cik neesz buat, ada je, pergi sana, pergi sini, family day la, hape la...tapi malas jugak...novel je jadi peneman cik neesz sekarang ni..asal boring je cik neesz ngadap novel.. segar-bugar jadinye..hehe (^__^)

okeh la, sebenarnya tujuan utama cik neesz tulis blog hari ni adalah kerana cik neesz nak ucapkan tahniah buat kengkawan yang da selamat melangsungkan perkahwinan masa cuti skola haritu....bese la, asal cuti sekolah aje, penoh la perut ni ngan nasi minyak...alhamdulillah...korang sume da selamat dah di bawah tanggungjawab suami masing-masing....semoga wedding korang berkekalan hingga ke akhir hayat ye n semoga dikurniakan dengan anak-anak yang soleh dan solehah... antara kengkawan yang da selamat jadi wife orang ialah membe sekerjaku iaitu cik adila yang sekarang da jadi puan.., kak irna rakan sekursus masa kat kuala kubu bharu dulu pon da selamat berkawen..(thank you soooo much for inviting ye kak....x sangka tau...terharu...sebab akak pon tau aneesz memang x dpt g penang kan...thanx..), n lastly untuk bib, pon rakan sekerja cik neesz jugak..tahniah beb! hepi for all of u... (^____^)

gambar ihsan gugel

buat rakan masa kat skola menengah iaitu cik farah hidayu yang bakal melangsungkan perkahwinan dengan pasangannya hari ahad ni, thanx for inviting..insyaAllah i'll be there dengan kengkawan laen yang bakal menghavockan majlis ko..hehe.. o ye, lagi satu, tahniah jugak untuk kawan sekelas, segeng  masa kat poli iaitu cik azna yang da bertunang dengan ridzuan...nak makan nasik minyak nanti jemput2 la cik neesz ni.. :)

waaa.....sorang-sorang kengkawan cik neesz da melangkah ke alam baru....yang solo molo n bujang trang tang tang ni tinggal brape ketul je..hehe...x sangka plak...ingat nak jadi antara yang tengah2..alih-alih jadi yang last la plak..xpela, jodoh, ajal sume di tanganNya kan...InsyaAllah satu hari nanti tiba la masa cik neesz pulak kan...rilex sudeh... (^_^)v

satu lagi, tahniah untuk kengkawan yang da btukar status menjadi ibu@ mama@ ummi atau apa2 je la panggilan korang.. especially to PUAN INTAN yang da slamat bersalin pada  12 JUN 2011.. semoga c ibu n baby selamat sejahtera hendaknya :)

gambar ihsan gugel

 

last but not least, tahniah untuk diri cik neesz sendiri kerana da mula tulis blog untuk bulan JUN ni....tahniah cik neesz! kamu sangat hebat! (tangan di dada, mata ke atas)

Thursday, May 26, 2011

excited menunggu hari esok ^__^

excited la puloook...nak tau nape? nak tau tak? betol ni tanak tau? okey takpe,,i nak citer gak..heheh...

esok ofis i ada buat dinner function....temanya smart n casual plus glitter.. huh, tapi cik neesz ni dari zaman skola lagi x ikut tema sangat....ikut suka hati je g majlis x ikut tema....leceh la nak gi cari sana sini just untuk guna satu malam tu je....maybe sebab cik neesz ni jenis orang tak berapa banyak duit, sebab tu pikir berkali-kali..apapun, apa yang nak ditekankan kat sini, cik neesz rasa teruja tu bukan sebab apa,.. sebabnya function ni julung-julung kali dibuat oleh department cik neesz ni untuk kakitangan awam sahaja...bak kata cerita orang-orang lama, sebelum ni mana pernah ada function untuk meraikan kakitangan macam kami ni...al maklom la, keje ngan orang yang tut ni...yang awam x dipandang sangat....kecik je kami ni di pandangan mata diorang...padahal kelulusan tu lebih kurang sama je...tu la dia...dunia....

walaupun camtu, cik neesz tau, sebab apa orang nombor satu kat department cik neesz tu suruh buat function meraikan kami2 ni....yela, nak beli jiwa la kononnya...sebab die mau ikat kami x bagi keluar dari department ni lagi dah...takpe la dato'...saya terima...dalam pada benci-benci dok kat department ni pon, duit gaji saya datang dari sini jugak...jadi, ikhlaskan diri je la...tapi saya tetap la berharap satu hari nanti saya dapat kuar dari department ni...hehe...kan dato' da janji, kalau untuk kemajuan kerjaya, dato' kasi green light..kan dato' kan? jangan mungkir janji pulak bila saya da apply tukar nanti..

berbalik pada citer function tu tadi, cik neesz cume menghitung hari je ni ha...baju nak g dinner da ada... nak buat style tudung cemane ye? nak belit2 ke eh? da la aku ni x pandai nak belit2...kang cam mumia pulak jadinye.. hummm pastu nak mekap cemane eh? aku tak pandai mekap.. pagi2 beriya la calit sana sini.. mekap la kononnya. tapi bila snap picture muke tu serupa tang tu jugak. haihh nape la aku ni x berbakat langsung. grr. takut bile mekap lebih2 nanti jadi lagi 'lawa' dari kak limah pulak.. arghh!

okey la, nak berangan untuk dinner esok pulak...hehe...nantikan piccas dariku ye...ntah tahun bile baru aku nak upload..hehe


daa~~

bile weyh?? bile?? arghh!

assalamualaikum...

humm...a little bit stress di sini ye...bile la aku nak p tengok nur kasih ni......ramai je orang cakap citer tu best... betol ke korang? nak gi tengok jugak.....huhuu...

ape lagi aku nak membebel kat blog buruk ni ye? asyik takde idea je...cemane la korang bole tulis panjang berjela dengan cite yang best dan menarik minat orang untuk baca eh? aku ni bile menulis blog tu rasa macam nak tulis karangan masa exam UPSR je gayenye....berkerut-kerut muke ni memikir apa yang nak ditulis.. cer korang share ape petua petui korang bile menulis blog..

aih, aku ni da terlari topik da neh...kalau periksa kompem cikgu x bagi markah sebab isi da melencong dari tajuk..apo nak dibuat...kat opis hari2 buat surat ayatnye sempoi aje...tukar sana sini sikit, siap! x pon tinggal nak taip je apa yang bos draf... mana la otak ni x jadi makin beku? patot ke aku berjemur untuk mencairkan otak aku ye? atau masuk microwave? hah aku da melalut. da la, tataaaa

Thursday, May 19, 2011

entry segera!

entry ni cik neesz buat untuk share perkara yang dikongsikan dalam blog Fall In Love With Islam... pada yang suka main game tu, hati2 la okey...sekarang dah bermacam cara yang dibuat untuk menghina Islam...

just sharing... tengok la kat LINK ni k..


credit to FILWI BLOGSPOT

19 mei sudah tibaaa...... ^_____^

akhirnya hari yang ditunggu-tunggu oleh orang-orang yang macam aku ni tiba jua...ape die? humm....ini hari 2 filem yang wajib tonton suda masuk panggung la....nur kasih the movie ngan pirates of the carribean...whoaa...bile mau g tengok ni ye...yang pasti, bukan minggu ni..sebab belum gaji lagi..hehe....

kalau ada antara korang yang da masuk panggung, bole la share ape yang patut...

ishh...x saba nak tunggu minggu depan! (^____^)

Tuesday, May 17, 2011

keretaku dikhianati.....

17 mei 2011...keretaku keshayanganku dikhianati...wiwi, jangan sedey k.....aku tetap disisimu..maaf kerana aku telah menjadi punca...owh..wiwi..

ceh, starting yang x bole blah...hehe....hummm.penuh pancaroba plak rasanya hari ni...ingatkan hari ni tenang setenang air di kali... ;p  citernye bermula macam ni...aku tumpang tido kat uma membe aku, memang dia da maklumkan kat aku yang kawasan uma dia memang bermasalah ngan parking...parking x cukup..jadinya memang jadi kebiasaan la untuk block memblock kereta orang lain ni..aku pon semalam block la keta dot dot dot tu....nak buat cemane kan..kalo diorang nak kua, tolak aje la kete aku tu....aku x tarik handbrake pon....

then petang tadi masa aku ngan mebe aku nak p kua makan, saja la p kat kete aku tu jenguk kaba die....amatla terkejut di hati ni bila tengok tayar keretaku pancit....huhuhu..sedih campo bingung jap....dalam pale otak ni pikir...apa salah aku ye? memang la aku blok kete orang, tapi aku x tarik handbrake...bole je kalo die nak tolak kereta aku..mujur la boypren membe aku ni keje kat bengkel, bole la dia datang tengok n tolong pape yang patot...

tunggu punya tunggu punya tunggu...boypren die kata ada orang khianat ni....xde bocor apepon tayar tu...memang orang saja nak pancit la ni.. aku pon mula la sedey2 sket...nape die nak pancitkan tayar aku...kan aku x tarik handbrake?? da setel dia pasangkan tayar keta tu, kami pon analisis la apa yang menyebabkan kereta tu dipancitkan..rupe-rupenye....


v




v




v




v




v




v




v




v




v




aku letak gear tu kat P





patotnye aku kena la tukar kat N...aduu...sori la empunye kereta yang diblock..aku admit la tu kesalahan aku...nak buat cemane, aku terlupa yang tersangat lupa nak tukar gear tu...hehe...ampon....

xpela, aku pon dapat la pengajaran dan ingatan....len kali jangan la pikirkan handbrake je.....gear tu pon kena tengok skali..kalo x, ha ni la jadinye...nasib baik die pancitkan tayar je...buatnye die calarkan ke hape ke? humm....korang pon beringat-ingatla ye..

^_^

perutku,,,,perutku berbunyi.....

waduh waduh...lapa betul perut cik neesz ni ha... nak masak x bole pulak...sebab hari ni cik neesz kat uma membe ofis...ada masalah ketakutan dok kat uma sewa cik neesz sorang-sorang la pulak..siap panggil pak polisi lagi...humm,,ada kes yang buat cik neesz agak seriau..sebelom ni oke je..nanti la, tunggu reda nanti baru cik neesz berani dok kat uma tu sorang-sorang kot...

nak p makan ni...bekpes plus lunch...2 in 1. apa kata orang tu? jamak ye...ni jamak takhir la kirenye..
haa ok la, cau cin cau!

suda tukar ka...

godek punye godek punye godek blog ni...baru la cik neesz teringat....cik neesz ni da lama nak tukar widget lagu anuar yang mendayu-dayu tu.....sekarang cik neesz da amik lagu marry you by bruno mars....lagu peberet cik neesz nih! walopon korang kata cik neesz ni da lambat, x kire la,,cik neesz nak jugak letak lagu tu kat blog usang ni....enjoy the song ye kengkawan sume... ^__^

sekian.

boringnyeeee!!

Good morning Malaysia!

selamat hari wesak to all budhist..hum..cuti2 ni bosan giler pulak dok kat uma....xde aktiviti nak buat..nak hadap novel pon xde mood..kat TV xde citer best...nak kua, fulus mania pulak x mengizinkan...nak berblog xde idea pulak nak menulis....abes nak buet apo??

apa aktiviti korang ye?lu kongsi lu caring...haha...
k la, ntah pape je aku merepek meraban merapu ni..aku menengok blog aku sendiri pon bole jadi nyampah..heee..
wokeh la, wa cau cin cau dulu la ye..tataa

Monday, May 16, 2011

kembali bersiaran ^___^

Hallu hallu assalamualaikum sume...
hai hai haii....
hehehehhh....

ape nak cite ye...
aduuu da lame x celoteh2 kat blog da jadi kekok la pulak..
apepon, thanx untuk CIK HANAMIEY yang telah  berjaya membuat saya bukak blog saya malam ni...hehe.... (miey, thanx ye sudi tag aku.. nanti aku join k! ^_^ ) yg korang sedia maklom, (yang mana xtau pon buat2 tau je tau) cik aneesz ni baru selesai final exam....baru x baru jugak la..9 mei lagi da habis exam tapi mood nak berblog tu x mari la...sampai password pon lupe! hadoiyaii! hehee..

ekceli ape yang buat cik aneesz ni xde mood nak berblog adalah disebabkan oleh novel.
cik aneesz ni boleh dikategorikan sebagai hantu novel la jugak..tapi bukan hantu kak limah...jangan dibako pulak cik neesz..dua hari lepas da setelkan novel tajuk sesuci hati bonda...sekarang tengah fokus (x brape fokus pon sebenanye) kat novel x semanis impian tulisan sharifah abu salem..novel ni da brape kali baca da, tapi tetap nak baca jugak lagi...pas habis yang ni, baca novel yang cik neesz baru beli kat pesta buku pwtc baru-baru ni pulak... yummy! 


okeh la, cau cin cau!

Tuesday, April 5, 2011

huwaaaa berdebornye eden......

Assalamualaikum everybody..

debaran mula terasa..dup dap dup dap. bila kawan2 da bagitau tarikh keramat tu, hati ni x berhenti berdegup lelaju dari tadi..huuuuuuu.....


nak tau ke tarikh ape yang buat aku berdebar gila babun ni? da macam budak kecik yang tunggu tok mudim datang zasss je dah aku ni.. (macam la ada pengalaman.hehe)

ekceli, benda yang buat aku dup dap itu adalah kerana....







v





v





v





v





v





v





v





v





v





FINAL EXAM is just around the corner!!




perghhh...seram sejuk den dibueknyo.....1st paper 29 april...uwaaaaa....no more enjoyment starting today....kena KURANGKAN bermukabuku, kena KURANGKAN berblogging, KURANGKAN sesi bergayutan dengan mr. S, KURANGKAN pape yang patut dikurangkan la..maap ye kengkawan, i will rarely updating my blog....xpela, sekarang pon aku bukannya tetiap hari update entry pon kan? ada korang kesah? hehehh.....apapun, jangan la lupakan daku yang bakal berjuang di medan periksa tu nanti....doakan la supaya cik aneesz ni dapat menjawab dengan jayanya...insyaAllah..amin ya rabbal a'lamin....da setel exam nanti aku akan kasi gegarrr ini blog! cewah macam la ada citer best kan....



 humm..aku jadi macam budak pompuan ni ke nanti ha? huuu...xmo..xmo...



 atau aku jadi orang paling last keluar dewan periksa nanti? either banyak idea sangat atau idea da stuck kat otak..hehe


tapi aku harap aku bole dapat macam girl kat bawah ni..

  senyum lebar tu....

*gambar ehsan incik gugel



okeh la, ada masa nanti aku jenguk2 blog korang sume okeh? one by one.. aku da cakap, i am blogwalker, not blogrunner... so, daa~ (^_^)



sebilik dengannya

assalamualaikum.....
harloo harloo everybody....

fuhhh...penat betul den 4,5 hari ni...actually opis aku ni berpindah pejabat..nasib baik la satu level je....tapi itupun buat aku rasa macam nak patah je pinggang ni..fail2 punya la banyak! hari ni baru setel kemas-mengemas bilik....

sebelum ni aku duduk secara berjemaah...open office la kirenya....sekarang da duduk ngan bos la pulak....ngan sorang lagi officer bawah bos aku...adududuuu.....susa la camni..nak p makan, nak p mengular da jadi rumit la...sedangkan sebelum ni pon aku payah sket nak bergerak, da duduk satu bilik ni laaaagi la payahnya....

hummm..masih dalam proses menyesuaikan diri dok sebilik ngan bos..haihh... (=_=')




gambar dari incik gugel yang xde kena mengena


p/s: hari ni hari selasa! yeyyeahh! telinga kuali...tunggu kehadiranku.... (^___^)

Sunday, April 3, 2011

ramalan ABPBH 2010



mesti malam ni korang korang korang sume duduk diam2 depan TV tengok ABPBH kan? agak-agak korang, sape bintang paling popular ye? 

aku nak main teka2 la pulak...hehe....saja je suka2..tapi aku xde la nak teka untuk sume kategori...cuma kategori2 pilihan aku sendiri je..
let's cekidaut tekaan cik aneesz ni... kita tengok nanti sapa yang kenaaaa!! ;)


Artis Komedi Lelaki Popular - Zizan
Artis Komedi Wanita Popular - Norkhiriah @ Sharifah Shahira
Artis Berkumpulan Duo/Berkumpulan Popular - Bunkface
Penyanyi Lelaki Popular - Faizal Tahir @ AIzat @ Black....xtau nak pilih yang mana.hehehh
Penyanyi Wanita Popular - Stacy
Pelakon Filem Lelaki Popular - Shaheizy Sam @ Remy Ishak ;P
Pelakon Filem Wanita Popular - Lisa Surihani
Pelakon TV Lelaki Popular - REMY ISHAK la....hehee
Pelakon TV Wanita Popular - Tiz Zaqyah
ANUGERAH BINTANG PALING POPULAR - ZIZAN kot......

tu je yang aku nak teka....itu pon pilihan aku ada yang 2,3..hehe..sape2 yang menang pon, ada kena mengena ngan aku ke? bukan diorang nak bagi adiah tu kat aku pon kan...apapun, nak ucap taniah awal2 kat sape2 yang bawak balik award dari puncak genting tu...yang mana kempunan tu, rilex, cube cari kontroversi lagi ye! harharharr....gelak jahat

jangan mara aa~ peace! (^_^)v

dah jumpa ngan remy ishak! :)

harloo harloo sume...

mesti korang kata, aku ni x habis2 ngan remy ishak kan? hehehhh.....nak buek camno, dah den ni suko kek lakonan dan body mantop dio tu ha....hahahaa... remy, kita da jumpa kat cinema..hehe

hari jumaat lepas, pas ofis hour tu aku ngan ofismate terus chow ke midvalley...tengok wayang,,,citer cun! 

(^____^)

cite ni sangat cliche...tapi, okey je bagi aku....x payah nak pikir2 kat dalam panggung tu ha...kalau citer action ke, citer hantu ke nanti jantung aku ni asyik macam nak tercabut pulak....

humm...ulasan aku untuk filem cun ni ialah seperti berikut:

filem ni ringan, komedi yang sesuai untuk seisi keluarga..kampung ni cantik la...suke betol aku ngan rumah kampung kat tengah2 bendang ni....

tiga watak yang i like the most is remy, maya n faezah elai.
lakonan remy, maya cam bese la.. seswai.. remy kelihatan sangat kampung boy....dengan loghat kedahnye tu, aku suke! suke dan suke! x hemsem pon die dalam filem ni..yela, petani pakai smart2 g sawah tu pekejadahnye pulak kan?hehe...
maya pulak pada pandangan aku macam agak tua pulak dalam filem ni...dalam natrah dulu chomel je aku nengoknye.... maybe sebab style rambut die dalam ni merimaskan aku kot..
faezah elai~ wow....pandai jugak die ni berlakon ye! filem ni buat aku bukak mata kat die n buat aku ketawa ngan watak die.. gud job faezah elai  :)

pelakon2 lain tu, okey la jugak.....it just, marsha milan londoh was super hot dalam filem ni..walau scene dia x banyak, tapi pakaian die, mak aiiii! korang tengok sendiri la eh...


kesimpulannya, filem ni not bad la......xdela rasa rugi sangat duit tiket aku tu..


the next day, aku ngan ofismate skali lagi g midvalley...tengok wayang lagi! kononnya nak tengok cite big momma's...tapi sebab kitorang sampai kat situ pon da petang, dia pulak nak kejar lrt, so x jadi tengok big momma's tapi kitorang tengok citer sucker punch. tengok poster die cam best je... cer tengok poster die kat bawah ni

v


v


v


v

macam best je kan? (=_=)

rupanya, huh... hampeh! belum sejam kat dalam panggung pun  da buat aku menguap berpuluh kali...heee....cemane la aku bole terjebak ngan sucker punch nih.


x kire la, yang penting, 19 mei nanti aku nak jumpa ngan remy lagi for nur kasih the movie...
hum..19 mei ni jugak citer pirates of the carribean masuk panggungg tau! haa tengok la wayang sampai lebam yek cik aneesz.

meh tengok trailer nur kasih the movie... 




april fool

okey2 i noe hari ni dah 3 april..... kejap je da masuk bulan 4 kan? tup2 nanti da habis bulan 5,6,7...tetiba jumpa tahun 2012 pulak.....masa cepat betul berjalan sekarang ni...hummm....

cerita pasal april fool, korang ada pape kenangan pasal april fool x? aku tau la april fool ni bukan budaya kita...dan dalam Islam pon takde sambutan2 ni...entry ni x lebih dari mengimbas balik kenangan tentang tarikh 1 april ni...

dulu masa kat sekolah, aku takdela teruk sangat dikenakan oleh kengkawan....maklomla, kawan2 aku sumenye baik2....ecehh... ;)  but seriously u guys really makes me who i am today...fren forever ye my frens in SMKTK, raub batch 1987....

cerita bab april fool ni, aku teringat cerita masa form 2 dulu....disebabkan da dapat pengajaran dari april fool masa form 1, maka pagi tu aku confident je g sekolah dengan yakinnya takde orang boleh kenakan aku....sampai aje kat depan blok kelas, ternampak la membe kelas aku..nama dia farhan..aku memang selalu gado ngan budak ni...bukanla sampai bertumbuk bagai...alah, gaduh membe2 je..sepak terajang tu da bese dah..hehe... eh, panjang pulak pengenalan pasal farhan ni. okeh2 sambung cite, c farhan ni cakap ngan aku yang tali kasut aku da terburai....aku ni buat dekkk je...sebab takut die tipu aku.... bila sampai kat kelas je, tengok bawah tengok kasut...laaa betul la da terburai...heheh....malu sendiri je rasanya...tu la, orang buat baik tanak percaya...

tu je la kisah april fool yang aku ada....lepas2 tu x pernah dikenakan atau mengenakan.....
apapun, jangan la sambut april fool ni ye kawan2.... pernah terbaca april fool ni sebenarnya rai kejatuhan islam.. ada juga yang kata kisah ni x sahih...wallahualam...











p/s: lost contact da dengan farhan ni...mana ko pergi eh budak? classmate kita yang lain selalu jugak aku jumpa, tapi ko x pernah pulak join gathering.. sorang pon xtau perkembangan ko sekarang.. ko da kena sorok ngan bunian ke?hehehh...jangan mara aaa.....

Tuesday, March 29, 2011

nak beli itu, nak beli ini

hari ini hari selasa.
tempat saya ada pasar malam.
saya nak pergi membeli then membelah.
ada macam-macam kat pasar malam.
saya sangat suka kerana ada banyak jenis makanan yang boleh membuatkan lemak dalam badan mendapat kawan baru (lemak baru).

hari ni saya nak beli bihun sup (sambal lebih, harga kurang,,boleh macik?)
pastu nak beli buah-buahan yang segar bugar.
pastu terasa macam nak makan kuih telinga kuali la. atau nama lainnya telinga...erm, mungkin saya x payah mention di sini. takut jadi isu pulak. ada jugak yang panggil denderam, atau peneram. ape2 la.
yang penting rupa kuih itu adalah seperti di bawah ini.

ehsan gugel

lagi, apa lagi yang saya nak beli ye.
nanti la i cekidaut kat pasar malam.
daa~