Tuesday, March 29, 2011

nak beli itu, nak beli ini

hari ini hari selasa.
tempat saya ada pasar malam.
saya nak pergi membeli then membelah.
ada macam-macam kat pasar malam.
saya sangat suka kerana ada banyak jenis makanan yang boleh membuatkan lemak dalam badan mendapat kawan baru (lemak baru).

hari ni saya nak beli bihun sup (sambal lebih, harga kurang,,boleh macik?)
pastu nak beli buah-buahan yang segar bugar.
pastu terasa macam nak makan kuih telinga kuali la. atau nama lainnya telinga...erm, mungkin saya x payah mention di sini. takut jadi isu pulak. ada jugak yang panggil denderam, atau peneram. ape2 la.
yang penting rupa kuih itu adalah seperti di bawah ini.

ehsan gugel

lagi, apa lagi yang saya nak beli ye.
nanti la i cekidaut kat pasar malam.
daa~

i am blogwalker, not blogrunner

harloo harloo everybody...

akhirnya dapat juga aku mencari n mencuri masa untuk blogwalking....sebab apa aku kata aku bukan blogrunner? sebabnye aku ni membaca setiap entry setiap blog yang aku singgah, bukannya just tinggal jejak kat shoutbox... makanya dalam 1 hari tu berapa blog je la yang dapat aku tinggalkan jejak....keutamaan diberi pada yang sudi singgah baca entry kat blog picisan aku ni ha...hehe....yang lain2 tu aku akan g jenguk jugak, cuma lambat sket la...

nantikan jengukan aku kat blog korang okeyh... (^_^)v

topik panas

Assalamualaikum....

hamboi hamboiiiii....kemain lagi topik hotfm pagi ni...pasal pemandu wanita memandu secara merbahaya...ni sume pasal paper utusan hari ni..

Pemandu wanita berbahaya? - tajuk utusan ni saje je buat pompuan2 panas ati tau

Dakwa beliau, apabila golongan wanita memandu kereta, mereka tidak mempedulikan keadaan sekeliling dan ia menyebabkan pemandu lain terdedah dengan risiko kemalangan.
Malah, ujarnya, pemandu wanita terbabit akan berasa marah selain ada yang sanggup mengeluarkan tangan mereka menunjukkan pelbagai isyarat sekiranya pemandu lain membunyikan hon.
‘‘Saya terpanggil membicarakan soal-soal sebegini kerana pada saya kemalangan boleh berlaku disebabkan kecuaian orang lain. Maka kita di jalan raya tidak juga selamat daripada pemandu-pemandu yang cuai terutama pemandu wanita.
‘‘Dia relaks, dia tidak peduli kiri kanan. Kita hon, dia marah ada juga yang sanggup keluarkan tangan dan menunjukkan pelbagai isyarat,” katanya.   ececehhh......sukati je hang kuar statement camni ye bung....nanti zizie mrajuk ngan u baru u tau
Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2010) 2011 di Dewan Rakyat hari ini.
Kenyataan itu membangkitkan kemarahan Dr. Siti Mariah Mahmud (Pas-Kota Raja) yang serta-merta meminta Bung Moktar menarik balik kenyataan itu kerana tuduhan tersebut bersifat umum.
‘‘Minta tarik balik Yang Berhormat (YB) terutama perkara berkaitan pemandu wanita kerana ia terlalu umum,” katanya.
Bung Moktar ketika mempertahankan kenyataannya itu dengan tegas berkata, beliau ikhlas menegur kerana ia melibatkan soal keselamatan pengguna jalan raya yang lain.
‘‘Saya tidak berhujah berdasarkan emosi dan itu juga tidak bermakna saya tidak menghormati wanita. Saya tetap menghormati mereka.   hormat wanita ye....bagus...bagus.....
‘‘Namun perkara ini perlu diambil perhatian lebih-lebih lagi apabila ia melibatkan pemandu wanita yang baru lulus daripada ujian memandu,” katanya.
Nancy Syukri (BN-Batang Sadong) ketika mencelah berkata, kecenderungan pemandu-pemandu wanita yang baru lulus memandu secara perlahan adalah kerana mereka amat berhati-hati.

- Diambil dari artikel akhbar utusan 29 MAC 2011.





ciss! siap bawak masuk dalam sidang dewan rakyat tau.....siriyus da masalah pemanduan wanita ni ye? x pepasal aku macam x puas hati...hahahaa... stakat yang aku dapat dengar tadi, ramai caller wanita dok marah2 ngan AG ngan FBI...siap letak phone lagi tu! hehehh...xtau la memang betol2 letak atau kedit da abes...tapi timing line terputus tu time FBI tengah nak patahkan cakap die..terkekek-kekek haku gelak dalam kete tadi...

aku percaya ramai yang dengar hotfm pagi tadi....sebab tu la masing2 cam tunjuk terer je kat jalan..hehe....alaa pada aku, x sume pemandu wanita tu memandu secara merbahaya...ada yang terlalu berhati-hati sampaikan slow yang amat bila kat lorong kanan..mana orang lain x bengang ye dak?

aku ada pengalaman ngan both man or woman driver ni.... ada je pemandu lelaki yang ikut suke hati diorang je bile atas jalan....yang jadi pantang pada aku bile tengah drive ni ialah bila aku tengah drive, kete kat belakang ikut rapat2..heyyyy aku geram betol la...kot ye pon saba la....aku da laju da tu...cume x bole nak masuk lorong kiri sebab ada kete...ada ruang kosong untuk aku masuk lorong kiri tu aku tukar lorong la....n korang pon tau kot sape yang suke ikut bontot kete rapat2 ni....sah2 la pemandu LELAKI...

lagi satu, pengalaman aku lebih kurang sebulan lepas.....tengah syok2 drive kat lorong kanan, tibe2 kat depan ada 1 mat motor baekkkkkk punye amik angin kat situ...kat tengah2 lorong kanan tu.....hello, agak2 la brader...awak tu bawak motor kat lane kanan...tengah2 pulak tu...bile orang hon sket die bole buat dhekkkkkk je..haihhh sabo je haku.... anggap die ada masalah pendengaran je la....

satu lagi, nape banyak orang cakap pemandu wanita ni memandu secara merbahaya?bukan ke yang ramai terlibat dengan kemalangan tu pemandu lelaki?yang bawak bas - LELAKI.. berapa banyak nyawa da melayang sebab pemandu LELAKI bawak bas macam pelesit?? siyes, aku cukup takut naek bas... cuma dulu masa keje kat klantan tu xde choice la....naik bas la jugak bile balik kampung....naik bas pulak malam, lalu kat jalan yang bahaya, gaung kiri kanan, gelap pulak tu....yang driver ni pulak x reti2 nak slow2 sket...rasa cam melayang je bas tu...ishhh..bila ingat balik, memang takut ah naik bas ni. bila naik bas tu, berserah je la pada Allah...doa supaya selamat sampai ke destinasi...

tu pasal pemandu lelaki, yang pemandu wanita ni pon x kurang jugak...aku cukup bengang kalo diorang main tukar lorong ikut sesuka hati...dengan x bagi signalnya terus je mencelah masuk kat depan kite...ceh! wahai kaum wanita, bahaya tau buat camtu....bukan je bahaya kat penunggang motosikal yang selalu mencilok-cilok tu, tapi bahaya jugak untuk orang yang terkejut terkejut cam aku ni..hahaa....nasib baik bole kawal stereng lagi...kalo i terbabas, memang i sondol kete u tau..amaran ni

tu je la kot komen i untuk yang pemandu wanita...bias x aku?hehehhh....

opss, ada lagi satu, pemandu wanita ni suka bawak kete slow2....pastu xde rasa bersalah bila berderet-deret kereta kat belakang dia....kalo kat oversea, da kena saman tau... betul ni..x tipu....aritu masa tengok amazing race ada peserta tu kena saman sebab bawak slow..haha...ada jugak camtu kan?



hurmm...ada x kapel2 yang gado bile cakap bab ni?ada x hubby n wifey yg masam muka bile timbul hal ni?hehehee.....rilex2....yang penting, masing2 bawak la kete ke, motor ke, bas ke, lori ke, apa2 la...bawak elok-elok ye.....sayangi diri, sayangi keluarga - ini pesanan dari ayahku.. :)



bawak kete kena fokus cam girl ni ye..



hah panjang pulak entry aku hari ni....okehla, cukup la celoteh aku pagi ni...sekian.

Monday, March 28, 2011

my fav actor (^_^)

ehmmm...
nak cite ape ye petang2 ni...
kebetulan pulak harini x bz...
bole la menulis-nulis sket tambah entry...


hari sabtu baru ni aku dengar carta hot fm30...halemakkk...skali terdengar suare macho...
huiiiii...abg remy ku la...
hahaa....suka suka suka...
korang minat remy x? remy ishak yg macho man tu....hihihh

pada aku dia ni tersangatla lelaki melayunye....
sangat maskulin hokey...
memang taste aku ni jenis yang camtu kot...
kalo lelaki yang kulit cerah ni aku rasa cam kurang ciri-ciri lelaki je... (ni pandangan peribadi aku....yang mana2 lelaki berkulit cerah atau yang mana ada boypren berkulit cerah jangan la marah kat aku pulak..hehe)

meh la kite layan picca's abang remy ni...cuci mata sket petang2 ni...
gambar2 ni sume dicilok dari facebook die...
lets cekidaut.... (^_^)


v



v



v



v



v



v





owhh....hemsemnye abang remyku.... ;p




tengok body die....mantop kan? gile tegap..
p/s: abgku syg, u buat body u jadi camni ye..hehe




iskkk jeles i tau...u mesra-mesra ngan diana danielle ni




mansor adabi....i was there in natrah season 2.......
suke tengok remy menari dlm teater tu.. :D




upss....bawah 18 tahun sila tutup sebelah mata ye.... ;p




x hemsem la die bermisai..... x suke! x suke!




iskkk....tunjuk 'lurah dendam' pulak.... ;p




smart, maskulin, talented, macho man, hemsem...... :D




grr! sukenye haku ngan pic ni! (^_^)




keranamu abg remy, i akan pegi tengok cite cun....lakonan u ngan kakak angkat i lawaw tu... maya karin...
next, i tunggu u punye nur kasih the movie pulak....kite jumpe kat cinema okeh... (^______^)





p/s: ayah aku cakap rupe remy ishak ni ada iras abgku syg...hahaha....remy ishak yg ada iras ngan abgku syg tau...bukannye abgku syg yang ada iras ngan remy....kelas la gitu kan...;p
tapi korang sila abaikan, ayah aku memang suke meng'iras'kan orang2 dengan celebs2...heeee... :D


ku pikirkan cobaan....rupenye betol2!

Assalamualaikum......


aduiiii....rasa nak gugur jantung i pepagi neh...
bos i ni da jadi agen cari jodoh ke hape eh?
bole pulak pepagi lagi die tanye aku...
'nis, u da ada yang punya ke....i bukan ape, ada orang mintak tolong i tanyakan u...'
gulp! tercekik i dibuatnye tau... ku pikirkan rumours yg disampaikan sorang pegawai last week tu main2 je....
aduii x sangka pulak ini cerita benar! hohooooo.....

aku pon tanpa pikir panjang, jawab dengan yakinnya
'hehehe...(cover gemuruh kat jiwa).. puan da jadi agen cari jodo ke... haha..'

die kata
'eh, betol ni...ada orang mintak i tanya pasal u....dia nak kat u...'

aku gulp lagi...hohoo..
'ishh xpela puan, saya da ada steady bf da...hehe....memalu kucen'

dia balas
'yeke ni.....kalu u solo lagi i bagitau la sapa orangnya...tapi kalau u da ada boypren, i x bagitau la...hehe'
'tapi klu yg i bole bagi, die tu orang ofis ni jugak....' die sengih2

dalam ati aku
'aku da tau la sape orang tu...xpe2, xyah bagitau...kang kecoh pulak kat opis ni ha....'

aku reply kat bos
'xpela puan, saya da ada dah.....muktamad!hehe..'





huwaaaa....takot....
incik abangku sayang! jom la kite kawen cepat! i xmau anasir2 camni datang lagi..... (T_T)

tapi i takot nak kawen..hehehh....cemane tu?




ehsan gugel



*penggunaan kata ganti bahasa diri carca marba sebab i pon tengah carca marba skrg ni...harap maklom

Wednesday, March 23, 2011

mood : malas update

mood untuk mengupdate blog da ilang....
ade sape2 amik mood aku tu ke?

malassssssssssssss!!
huh

Sunday, March 20, 2011

weekend yang memenatkan.......

Assalamualaikum......

korang sume g mana weekend ni? balik kampung kah? atau jalan-jalan kat KL kah? atau g wedding member2 kah? atau berehat-rehat kat umah sajakah? atau mungkin juga bersoping? (akhir2 bulan ni kalo korang soping memang terbaek lahh.hahaa)

aku rasa weekend aku sangat padat dengan memacam aktiviti....ke sana, ke sini....menguruskan sesuatu...... oh tidakkkkk!! assignmentku terbengkalai keranamu....huhuhuuu......

tapi puas ati........yang dicari dapat ditemui.....cewah ayat.....x bole belah!

oke la, malas nak taip banyak2......nak rehat n buat pape yang patot....
maap la kalo content entri ni ntah pape.....tapi, suke ati aku la kan.......haku punye belog...kehkehkehh....

jangan mara aaa.....

Friday, March 18, 2011

faceblog




harloo harloo.........

korang sume da tau ke pasal faceblog? aku ni baru berkesempatan nak baca lebih lanjut pasal fb ni.... (bukan facebook ye tapi faceblog..) setelah ditelek-telek, ditenung-tenung, kurenung-renung, bagus jugak faceblog ni.......para blogger dapat berkumpul kat situ.... untuk tau lebih lanjut pasal faceblog, boleh la jenguk kat faceblog

oke la, wa cau cin cau dulu la eh......da pukul 11.00...nak rehatkan mata ni pulak......daa~

cuti sekolah da sampai penghujungnya....

hari ni hari jumaat....tinggal lagi dua hari la budak2 skola nak bergumbira menikmati cuti skola.....
n tinggal dua hari jugakla untuk aku bergumbira...
ada beberapa sebab yang menyebabkan aku sukaaaaa sangat ngan cuti skola ni....
antaranya ialah...








jalan x jem!


heaven je rase bile pagi2 drive g ofis, jalan lengang....
kalo nak drift pon bole kot...
bole kua uma lewat sket...
suke suke suke! (^____^)
cumenye masa cuti skola ni sume shopping complex diorang la conquer...

oo gini rupenye rase bile da kje..
agaknye mase aku jalan2 ngan membe2 kat bandar masa cuti skola dulu mesti orang2 dewasa rasa rimas je g bandar tu....hehe..



tadi kate ade beberapa sebab? ni ada satu je pulak..haha....layan je la...

My 1st Giveaway by Shida dan Esya





Join lagi....thanx to nana yang sudi mengetag diriku......terharu beb! ;p

okeh la...x mau banyak cakap...
terus je jawab soalan tuan rumah yang anjurkan GA ni..

SAYA SUKA BUAT BLOG KERANA....
dapat luahkan sumenye kat sini
dapat kenal ngan kawan2 baru
dapat cuci mata
dapat info dari sana sini
dapat join contest
dapat join GA!


nak tag kat 5 orang-orang di bawah ni ye...








Bagi lain-lain yang nak join jugak, sila TENGOK SINI

CEPAT! Tarikh tutup 19 MAC 2011
sekian...

First BHS Bloglist

Assalamualaikum....

tengah syok2 berjalan-jalan kat blog comel kengkawan, perjalanan terhenti kat blog DiahRodzi ....
eh, die buat bloglist le...
nak join! hehee...

syarat-syaratnya mudah aje....korang pon kalau nak join, boleh g kat blog die okey....


bole la kite kenal lagi ramai orang n cuci-cuci mata ye dak? ;)

okeh, la,,,my part da setel.... anda bile lagi?




Thursday, March 17, 2011

i want to geget this budak!

da lama da budak ni mnyanyi..tapi disebabkan aku baru berblog, makanya aku nak jugak jadikan die sebagai isi dalam blog aku nih...haha

aishhhh....
ai loikeee this adorable cutie gurl....
cleopatra stratan.....
tomei la kamu!

 

lagu ni pulak penah jadi ringtone aku masa form 4 dulu...hehe





she's so cute!

amanat darinya

ngantok betol rasenye lar....
baru balik dari majlis taklimat bersama orang nombor satu kat department aku ni.....
nasib baik die berucap x lama....kalau x sah2 aku dah kroihhh...kroihhh....
isi2 yang disampaikan tu ada jugak la aku persetujuinye pun....
tapi ada 1 yang buat aku x setuju tadi...ciss! ampesssss.....
katenye nak bincang ngan PM untuk jadikan jabatan kami ni CLOSE DEPARTMENT????? cisss! sengal....
abes tu sampai tua la aku kat sini? sampai bile2 la susa nak tukar ke jabatan laen? cisss lagi...

mane bole cenggitu datuk! saya nak keje jabatan laen...lagi bestt....kat sini kami ditindas!

Wednesday, March 16, 2011

Bahaya-bahaya Kesehatan Jika Terkena Radiasi Nuklear

Kebocoran reaktor nuklir terburuk dalam sejarah terjadi di Chernobyl, Ukraina pada April 1986. Bencana di Jepang memicu kekhawatiran akan adanya kebocoran reaktor nuklir seperti yang terjadi di Chernobyl tahun 1986. Impak radiasi bermacam-macam, ada yang boleh dirasakan seketika dan ada yang baru muncul dalam jangka panjang. Selain mencetuskan evakuasi (kesan kesihatan) ribuan warga di sekitar lokasi kejadian, impak kesihatan masih dirasakan hingga bertahun-tahun kemudian misalnya kanser, gangguan kardiovaskular dan bahkan kematian.

Secara alami, tubuh manusia memiliki mekanisme untuk melindungi diri dari kerosakan sel akibat radiasi maupun pejanan zat kimia berbahaya lainnya. Namun seperti dikutip dari Foxnews, Minggu (13/3/2011), radiasi pada tingkatan tertentu tidak boleh ditoleransi oleh tubuh dengan mekanisme tersebut.

Editor kesehatan dari Foxnews Health, Dr Manny Alvarez mengatakan ada 2 faktor yang mempengaruhi impak radiasi nuklear. Ketiganya meliputi total radiasi yang berlaku dan jarak dengan sumber radiasi.

Faktor tersebut akan menentukan impak apa yang akan dirasakan mangsa. Radiasi yang tinggi boleh menyebabkan kesannya dirasai terus, sementara radiasi yang tidak disedari boleh menyebabkan kesan jangka panjang yang biasanya lebih berbahaya.
Kesan jangka masa panjang atau jangka pendek akibat radiasi tinggi di sekitar reaktor nuklear antara lain sebagai berikut.
1. Mual muntah
2. Sakit kepala
3. Demam.
Sementara itu, kesan yang baru muncul setelah terpapar radiasi nuklear selama beberapa hari di antaranya adalah sebagai berikut.

1. Pening, mata berpinar-pinar
2. Disorientasi atau bingung menentukan arah
3. Lemah, letih dan tampak lesu
4. Kerosakan rambut dan botak
5. Muntah darah atau berak darah
6. Tekanan darah rendah
7. Luka susah sembuh

Kesan jangka panjang pula adalah seperti berikut :

1. Kanser
2. Gangguan sistem saraf dan reproduksi
3. Mutasi genetik (aku x paham ape die mutasi genetik ni)





Sekadar berkongsi.....
amik dari SINI


memang kita agak jauh dari Jepun yang kena tsunami, gempa bumi...dan sekarang tenaga radioaktif kat sana pulak meletop-letop....angin dari sana tu da tentu sampai ke sini....sama2 la kite jaga kesihatan...



bumi dah tua...... (=_=)

Tuesday, March 15, 2011

relax ngan cerita ni

Ganesan (bukan nama sebenar) ditegur oleh pengawal keselamatan di kolam renang awam.

"Hey, awak tidak boleh kencing dalam kolam."

"Tapi semua orang kencing dalam kolam," balas Ganesan.

"Mungkin, tapi bukan dari papan anjal tu," balas pengawal keselamatan.



yucks!!

share dari SINI

selamat jadi tunangan orang.......

hepi rasa hati ni.... :D
oh....bukan....bukan aku yang jadi tunangan orang.....
tapi kawan2 aku....
tahniah ye....
yang sorang tu bertunang hari jumaat ni,,,,
yang sorang lagi pulak terkejut siput aku bile die bagitau yang die nak bertunang bulan 6 ni....hehee...
alhamdulillah....
tumpang hepi untuk korang berdua... :)



amaran: jangan tanya aku bile nak bertunang ye......

hari ujian

assalamualaikum.....

lamenye x bukak blog...bizi ya robbi.....
nak tau aku buat ape sampai x sempat nak jenguk blog?
sile bace kalau nak baca ye... :)







12 MAC 2011 (SABTU)

Lepas bangun pagi je, mandi, breakfast (air smilo ngan roti ngan kerepek --> sebab malas nak goreng pape yang ada kat dapo tu..) n terus setelkan assg...
yang tu group project....so kami target nak setelkan before petang....sebab nak g cc lagi untuk print, beli kertas lutsinar tu utk cover page n bla bla bla untuk assignment tu......gedebuk gedebak siap la jugak assignment tu lebih kurang pukul 2.30 petang..
pastu kami pon bersiap la nak g makan pulak, pastu bole g print keje2 tu sume... ok, done by 4.30 petang.....
kendian, lepas lepak2 kat uma berborak-borak ngan c ekin, kami g cuci rambut kat saloon bawah apartment aku ni ha... pukul 6 petang baru balik rumah.....
kendian, perut ni lapa pulak lagi, makanya kami keluar lagi untuk g makan....
setel pukul 8 lebih camtu...

balik uma, mandi, solat pastu bace buku (kononnye) sebab esoknye ada test, quiz, pop quiz.. (mati den)
huh, korang ingt bole ke cover untuk banyak chapter dalam masa beberapa jam sebelum tido ni? hahahaaa....hampehhhhh....kul 11 kelopak mata ni da macam ditarik-tarik je untuk tutup.....
ha pastu aku pon tido la dengan jayanya.... esok punye quiz, test sume tu? hmmm esok baru pikir..






13 MAC 2011 (AHAD)

Pagi-pagi bute lagi aku ngan ekin da meredah embun demi menuntut ilmu...(chewahhh..) sampai kat puncak perdana pukul 7.45 pagi.....
makan dulu...baru la ada tenaga.....(baru la bole ngantuk...haha)
ok, kelas pertama pukul 8.30....ada test ye....including chapter 7-10....persediaan aku? zero to hero........
kelas kedua pulak pukul 10.30...ada test jugak....mujor chapter 4 je....persediaan aku? zero jugak.....
kelas ketiga pukul 2.15...haa yang ni macam2 ada.....ada test (1 jam including chapter pasal powerpoint), ada 3 speed typing test, ngan buat resume n cover letter yang mana perlu dihantar jam2 tu jugak! rasa macam nak request ngan doremon je.....nak ada tangan n otak banyak2 utk setelkn sume tu..grr! persediaan aku untuk yang ni? bole la jugak sket2..... tapi nasib baek la resume ngan cover letter tu da dilanjutkan masa submissionnye tu ke pukul 12.00 tengah malam tu...bole la sambung buat bende2 ni kat uma pulak...
kelas terakhir pukul 4.15.....ada test jugek.....chapter 3 & 4.....persediaan aku? zeroooooo.....
huh, zalim betol la......1 hari yang penuh dengan ujian! jem kepale otak ni (macam la aku study kan?hahaha)





14 MAC 2011 (ISNIN)


X sempat nak bukak blog sebab bizi ngan keje2 kat opis.....owh.......leteynye....




aduhaii...kadang-kadang rasa x larat nak keje sambil blaja....mana nak bahagi masa untuk keje, untuk kelas lagi, buat assignment lagi......x sempat nak rehat pon rasanya..tengah bujang pon da carca marba...kalo da kawen cemane ye?

tapi nak tak nak kena kuatkan jugak semangat ni....
aku kena blaja jugak! sume ni untuk ayah......aku tahu ayah suka sangat bile aku sambung blaja...die slalu bagi semangat bile aku mengadu ngan die kata aku x mampu nak buat dua-dua....tapi dia bagi dorongan kat aku supaya terus belaja.....ye, aku akan cuba....hummm..insyaAllah ayah, I will try and do my best!

ANEESZ,
kalau orang lain boleh berjaya habiskan belajar, nape ko x boleh?
kalau orang yang da kawen tu boleh sambung blaja, nape ko x boleh?
kalau orang yang da branak pinak sambung blaja, nape ko x boleh?
kalau orang lain boleh belajar sampai Master, PhD, Ir..., nape ko x boleh?
kalau orang lain boleh bahagi masa dengan baik, nape ko x boleh?
kalau orang lain boleh dapat result yang best, nape ko x boleh?
lihat la kejayaan orang sekeliling.....
k.umi - berjaya habiskan phD walaupun selepas kawen...
aqil - da buat master...
kat kelas tu ha...ramai je classmate yang da kawen n ada anak, bole je diorang blaja?
xde ape yang menghalang....pokok pangkalnye hati.....
ko da ada keluarga n bakal hubby yang supportive....
blaja je la.....kan?biar bertahun lagi pon nak habiskan blaja ni....teruskan je....



WOKEH! aku akan cuba kuatkan semangat aku.....aku nak ayah ngan mak duduk kat dalam dewan tengok aku amik segulung ijazah..aku nak bagi ijazah tu kat diorang.....aku nak tengok diorang gembira...
aku x dapat nak balas jasa diorang dengan hadiahkan rumah, x dapat nak bagi diorang duit banyak2 dengan duit gaji....tapi aku aku harap dengan kejayaan aku kelak akan membahagiakan diorang.......dunia dan akhirat....

amin....ya rabbal a'lamin...

Friday, March 11, 2011

SUPPERdek!

lapa la pulak malam2 ni...nak p beli beger la.....
nak beger ayam special ye abang comel...
sos lebih, mayonis lebih, tanak bawang....
oke? nanti saya sampeii......








ZASSSS!!

CONTEST KISAH & LAGU

contest lagi! suke suke suke.....thanx nana sebab tag aneesz ye...hehehh...

humm..antara syarat-syaratnye ialah meletakkan ini :


okeh, sekarang aku da bole menceritakan pasal lagu dan kisah di sebalik lagu tu...

ada baaaaanyak lagu.....lagu melayu, lagu omputih, lagu arab.....memacam bahasa lagi la ada.....n da tentu la ada banyak lagu yang jadi feveret aku....untuk contest ni, aku pilih lagu dari Hazami - Sonata Musim Salju....hihii..jiwang ke? jangan la muntah ye.... meh dengar dulu cerita di lagu ni..ape ke kisahnya sampai terlekat aje kat ingatan aku ye? :)

Apa pun, meh dengar dulu lagu ni ye... 



Camni citernye....lagu ni dinyanyikan oleh incik pakwe aku masa dolu2....masa zaman nak tackle aku le...hihihh...masa tu aku keje kat nun di sebuah daerah yang terpencil....1st time keje da terus kena posting kat tempat tu..mungkin petanda untuk aku jumpe ngan die kot.. ;p

Setelah beberapa bulan aku keje kat situ, pada satu hari tu, ada officer suruh aku ngan housemate (shila) g kat hotel fully inn, XXX kul 5pm sebab dia nak pilih lagi sorang untuk join kumpulan nasyid ofis kitorang yang akan g pertandingan kat ibu pejabat.....kirenya die nak pilih antara aku ngan shila ni la....so, petang tu aku ngan shiela g la kat hotel tu.....aku ni malas je sebenanye nak join n aku berharap sangat la supaya si shila tu yang terpilih untuk kumpulan nasyid tu..

nasib baik....officer tu suruh shile masuk sebab baju yang diorang da beli untuk pertandingan tu muat untuk shila....legaaa aku..... pastu diorang pon berlatih....aku ni tercongok je la kat situ sebab nak balik xde transport pulak...terpaksa la tunggu jugak shila tu....aku xde la pay attention sangat kat nyanyian diorang tu...

sedar-sedar je diorang da berenti rehat......tengah aku sembang2 ngan shila n membe2 pompuan yang laen, tetibe telinga ni terdengar ada orang nyanyi lagu sonata musim salju tu...aku pon tengok la penyanyinye...'sape mamat ni? bleh tahan gak sore die'... pastu aku meneruskan aktiviti bersembang macam bese....tapi ekor mata ni rase cam mamat tu curik2 pandang aku je..ahh biar la

2,3 hari pas diorang punye pertandingan nasyid, mamat tu start hantar mesej....untuk berkenalan....katanya lagu yang dia nyanyi hari tu memang ditujukan untuk aku....hahaa....patot la tengok2 orang..ceh! nak kenal rupenye.....

haa itu la saje kisah aku dengan lagu ni... kire lagu ni lagu yang menghubungkan kitorang la...da la melodi die lembut je, mengusik hati i taw~ ahakzz! oke, korang bole muntah sekarang... ;p

wokey, my part da setel....sekarang aku nak tag diorang bertiga ni pulak....nak tau jugak kisah diorang n ape lagunye...hehe...

let's cekidaut!






~ kalau nak join, klik cik biela atau cik kamY okeh? ~

TERKINI : GEMPA BUMI DAN TSUNAMI DI JEPUN

Berita terkini 

TOKYO: Jepun dilanda gempa bumi berukuran 8.9 magnitud di timur laut negara itu dan menyebabkan tsunami setinggi empat meter yang menghanyutkan kereta dan meruntuhkan bangunan di sepanjang perairan dekat pusat gempa.

Terdapat laporan kecederaan akibat daripada kejadian berkenaan di Tokyo. Di beberapa tempat sepanjang peairan Jepun, rakaman televisyen menunjukkan kerosakan teruk akibat tsunami, dengan puluhan kereta, bot dan bangunan dihanyutkan air. Sebuah kapal besar dihanyutkan tsunami yang merempuhnya ke arah tembok penahan di bandar Kesennuma, wilayah Miyagi, kata stesen ootage on public broadcaster NHK. 

Pegawai sedang menilai jumlah kerosakan, kecederaan dan kematian akibat daripada gempa bumi tetapi tiada maklumat diperoleh setakat ini. Gempa bumi itu berlaku pada jam 2.46 petang dan diikuti siri gegaran kuat termasuk 7.4 magnitud kira-kira 30 minit selepas itu.- Beritaharian.com.my

Bagi sesiapa yang mempunyai saudara-mara atau kenalan di Jepun, anda boleh menggunakan khidmat yang disediakan oleh Google sejurus selepas kejadian gempa bumi dan tsunami ini berlaku.

 

Bagi lain-lain blogger, anda juga boleh menyampaikan maklumat ini ye.... (terima kasih untuk donnyien.com atas info ini)




lagi gambar













AIR MACAM API JUGAK........BILE BESAR JADI LAWAN.....



hari ni saya jadi SURIRUMAH ! yang kena buat keje skolah.....

cewah...suri rumah la pulak..konon je...bukannye mengemas rumah pon...
ekceli hari ni aku amik cuti...semata-mata nak siapkan assignment yang berlambak tu...
nak buat kat ofis mana sempat....mana nak sempat kalau da asyik bergosip buat koje je kan....hish, ngan datuk pengarah baru ni bizi betol la....nak toilet pon kena tahan dulu..hahahaa....

assignment yang aku tengah dok pulun buat ni pasal subjek tamadun islam.....sape pernah blaja TITAS? meh bagi korang punye assginment tu....aku nak tiru buat rujukan je... assignment ni sbenanye group project,,kitorang dapat tajuk teori kedatangan Islam ke Alam Melayu..serta kesan-kesannya.....

lecturer awal-awal lagi da warning x bagi copy paste dari internet.....so, nak x nak aku kena la baca jugak apa yang ada kat dalam buku teks tu ngan yang aku pinjam dari housemate...banyak giler nak kena baca....bese la, kalau buku-buku tamadun ni cepat aje ngantuknye...lain la kalau novel ye dak? xpela, aku cube la siapkan slow2....

ada sape2 nak tolong buat ke?nanti ana bagi 50 darham.....hehehehhh....

Thursday, March 10, 2011

dah berjaya! hahahahaaa......*gelak besar*

yeayy! bole la tidoq lena malam ni (tetiap hari pon lena je tidonye..hehe)

thanx to mr Arpiiz ngan miss nana yang da tolong aneesz ye..... rasa cam nak bagi sijil penghargaan kat uols la..hehe

pasni bole la korang komen spatah dua kata....bukan stakat sepatah dua, tapi pat ploh pat patah pon boley sajer... soleley! ;p

time for jalan2!

nak skodeng2 blog lain....siap sedia la kamu... kamu sume akan diterjah! tapi kalau x sempat sume hari ni, akan disambung esok, luse dan tulat ye...sebabnye aku ni sambil2 buat assignment...hehe

adios!

SKIM RUMAH PERTAMAKU.....yahhhuuu!!

Assalamualaikum sume....

sihat sumenye? wah wah...harini aku rase nak senyummmm je... :)
heheh....pagi2 lagi da ada berita gumbira buat orang2 yang macam aneesz ni....
dah jadi rutin harian aku untuk dengar celoteh kat hotfm pagi2 before gi keje....yang membuatkan aku tersenyum n hepi sesangat tu bile penyampai-penyampai radio tu beri satu info yang sangat mengujakan aku la...hehehehehhh......suke lagii..

kata si fara, AG ngan FBI, sekarang kerajaan dah lancarkan Skim Rumah Pertamaku....pehh teruja aku dengar tauu... cepat2 tekan minyak ke ofis...
sampai kat ofis terus cari paper harini....cari cari cari, yess! jumpe! front page utusan koo...maka aku pon duduk la tekun membaca pasal skim ni..

emm sangat bagus ye untuk orang-orang muda yang berpendapatan sederhana ni....sangat2 bagus....aku sangat bersetuju dengan kewujudan skim ni..hehehehh....

korang da tau ke belom pasal ni?
kalau x sempat nak baca paper, ni aku bagitau antara kelebihan Skim Rumah Pertamaku ni...
- pinjaman Skim Rumah Pertamaku ni adalah 100% :)
- peluang kepada golongan muda berpendapatan kurang RM 3,000 sebulan memiliki rumah sendiri... :)
- tak perlu bayar wang deposit 10% yang biasanya kena bayar tu... :)
- skim ni membenarkan golongan muda berumur 35 tahun ke bawah memiliki rumah berharga antara RM 100,000 hingga RM 220,000... :)

dalam pada seronok2 tu...terpikir jugak, harga rumah sekarang ni mahal gilerr! rumah yang harga RM100,000 ni kecik2 comel2 je..nak harap keluasan tanah tu memang susa la...abes2 pon rumah burung la yang boleh dapat pon....rumah burung tu maknanya rumah yang tinggi tu la...cam apartment ke...kondo ke.. tapi takpe la kan? harta sendiri jugak tu....sekurang-kurangnya ada jugak rumah sendiri.. start sekarang da boleh survey2 rumah la....dalam otak ni da aimed satu rumah...hehe

kalau korang ada info tentang kawasan2 yang nak develop rumah, boleh la share ye....


rumah cam ni mesti half million kan? lupekan je la neesz oii...




kalau yang ni pon musti juta-jutaan jugak.....gile luas umahnye...kalau maen nyorok2 susa la nak jumpe



camni pon da ok kot....aku suke kalau rumah tu bertanah.... :)


~HOME SWEET HOME~

mengapa kau begituuuu???

cis betul la....
nape x bole nak komen kat entry ni... feed up btol larghh!
da xtau mana nak godek lg dh...
korang tau cemane nak solve my poblemo ni x?
plisss...helep me....

(T_T)

Wednesday, March 9, 2011

SELAMAT HARI WANITA

selamat hari wanita buat sume wanita2 di dunia ni...


selamat hari wanita untuk mak aku nun di raub tu....time kasih sebab melahirkan dan membesarkan aneesz dengan kasih sayang n masakan yang best2..hehe
selamat hari wanita untuk kawan2 wanita sume....seindah hiasan adalah wanita solehah... (^_^)
 



lastly, selamat hari wanita untuk diri sendiri....semoga aku akan berjaya berubah kepada yang lebih baik... :)




meh aku sharekan ngan korang madah feberet aku ni...dari iluvislam.com


Lembut wanita kerana senyumannya..
Cekal wanita kerana beraninya..
Patuh wanita kerana kesetiaannya..
Sabar wanita kerana imannya..
Kasih wanita kerana belaiannya..
Lemah wanita kerana airmatanya..
Ikhlas wanita kerana simpatinya..
Pendam wanita kerana cemburunya..
Sayang wanita kerana sikap keibuannya..
Tanpa wanita lelaki menjadi lemah..
Kerana wanita jugalah lelaki menjadi lemah..



Tuesday, March 8, 2011

berita sedih

Assalamualaikum sume....

cian ofismate aku....die keguguran....semalam die mintak aku temankan die ke klinik, then doc tu refer die ke HKL....aku pon hantar la die ke sana pulak.....lepas scan, doc sahkan yg die keguguran....hmm cian..walaupun kandungan kali ni adalah yg ketiga, tapi kompem la sedih kan....ternampak air mata dia mengalir...aku ni pulak dah la failed bab2 pujuk-memujuk orang...aku cakap 'sabar eh puan...insyaAllah ada rezeki lagi lain kali..jgn pikir sgt..' gitu la aku pujuk...nak ckp lebih2 takut x kena ayat pulak...

makanya die MC seminggu....pikir2 balik, susa jugak ye husband jauh2 ni...macam kes ofismate aku ni, husbandnye keje kat negeri lain...weekend baru balik...tinggal la die sorang nak uruskan 2 org anak die yang tengah lasak tu..xde bantuan dari sape2 okey...bile gi keje hantar kat pengasuh, pas ofis pulak sorang2 diri je nak uruskan budak2 tu sepah sana sepah sini...penat jugak...tetiap ari aku tengok die penat je, x cukup rehat..

untuk kengkawan yang tengah peknen n bakal peknen tu, jaga la kandungan korang bebaik ehh...jaga pemakanan, jaga tingkah laku, jgn lasak2 sgt...walaupun aku ni x berpengalaman lagi tapi daripada apa yang aku dengar itu la bendanya...waktu peknen ni serba serbi kena jaga...dalam perut korang tu ada anugerah tidak ternilai daripadaNya..

gambar dari incik gugel


harap-harapnya part aku nanti jgn la berlaku benda2 yg x diingini ni....semoga Allah permudahkan urusan hidupku..amin...