Friday, March 11, 2011

TERKINI : GEMPA BUMI DAN TSUNAMI DI JEPUN

Berita terkini 

TOKYO: Jepun dilanda gempa bumi berukuran 8.9 magnitud di timur laut negara itu dan menyebabkan tsunami setinggi empat meter yang menghanyutkan kereta dan meruntuhkan bangunan di sepanjang perairan dekat pusat gempa.

Terdapat laporan kecederaan akibat daripada kejadian berkenaan di Tokyo. Di beberapa tempat sepanjang peairan Jepun, rakaman televisyen menunjukkan kerosakan teruk akibat tsunami, dengan puluhan kereta, bot dan bangunan dihanyutkan air. Sebuah kapal besar dihanyutkan tsunami yang merempuhnya ke arah tembok penahan di bandar Kesennuma, wilayah Miyagi, kata stesen ootage on public broadcaster NHK. 

Pegawai sedang menilai jumlah kerosakan, kecederaan dan kematian akibat daripada gempa bumi tetapi tiada maklumat diperoleh setakat ini. Gempa bumi itu berlaku pada jam 2.46 petang dan diikuti siri gegaran kuat termasuk 7.4 magnitud kira-kira 30 minit selepas itu.- Beritaharian.com.my

Bagi sesiapa yang mempunyai saudara-mara atau kenalan di Jepun, anda boleh menggunakan khidmat yang disediakan oleh Google sejurus selepas kejadian gempa bumi dan tsunami ini berlaku.

 

Bagi lain-lain blogger, anda juga boleh menyampaikan maklumat ini ye.... (terima kasih untuk donnyien.com atas info ini)
lagi gambar

AIR MACAM API JUGAK........BILE BESAR JADI LAWAN.....0 budak gojes: